Вселенският Патриарх Вартоломей пристигна в Унгария | СНИМКИ

In other languages: HU – EN – EL


В петък, 10 септември 2021 г., Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх Вартоломей пристигна на летище Ференц Лист в Будапеща на тридневно посещение в Унгария. Той беше приет с официални почести от Жолт Семйен, заместник министър-председател на Унгария, с когото Негово Всесветейшество имаше лична среща.

На срещата присъства и г-н Азбеж Тристан, държавен секретар в кабинета на министър-председателя на страната Виктор Орбан по въпросите за подпомагане на преследваните християни и прилагане на задграничната програма „Унгария помага“.

Вселенският Патриарх беше посрещнат и от Високопреосвещения Митрополит на Австрия, Ипертим и Екзарх на Унгария и Средна Европа г-н Арсений. На посрещането присъства и Викарният Епископ на Митрополията на Австрия Преосвещеният Апамийски Епископ Паисий.

На срещата, Жолт Семйен каза, че източното и западното Християнство в Унгария никога не са се противопоставяли едно на друго, а винаги са се ценяли и признавали. Вицепремиерът припомни, че през 2000 г. Вселенската Константинополска Патриаршия призна унгарския крал Стефан за Светия.

След схизмата през 1054 г. основателят на Унгария е първият общ светец на Изток и на Запад, подчерта г-н Семйен.

Унгария никога няма да забрави този подарък на Вселенската Патриаршия, на Негово Всесветейшество Патриарх Вартоломей I; ние никога няма да забравим и богатството, вярата, която сме получили от Константинопол след завладяването“, каза Жолт Семйен.

От своя страна, Вселенският Патриарх заяви на срещата, че отношенията между унгарската държава и Вселенската Патриаршия са изключително близки. „Свети Крал Стефан ни обединява“, заяви той. Патриарх Вартоломей също така припомни, че преди около двадесет години той самият е донесъл в Унгария официалния документ (праксис) за поставянето на Свети Крал Стефан I (Ищван) на Унгария в Агиология на светиите на Източната Църква.

Негово Всесветейшество заяви, че е доволен да види отново с Папа Франциск през следващите дни, с когото имат много близки и приятелски отношения.

Съветът за човешко достойнство присъди почетната „Награда за човешко достойнство“ на Вселенския Патриарх Вартоломей I. Наградата беше връчена на 10 септември от председателя на Съвета г-н Золтан Ломници и предадена от генералния секретар Миклош Шунай с огромно признание за защитата на човешките права и опазването на околната среда.


Патриархът замина за Будапеща, за да присъства и да говори на Международния евхаристичен конгрес на Римокатолическата Църква, където ще присъства и папа Франциск.

Патриархът ще има контакти с президента на републиката, парламента и правителството на страната по въпросите на Патриаршеската Екзархия в Унгария, където ще положи и основен камък за изграждането на православен Храм на Три Светители в имота, който правителството дари на Вселенската Патриаршия за нуждите на Екзархията.

В неделя, 12 септември, в 9:00 часа сутринта, Патриархът ще отслужи Божествената Литургия в Храма Успение на Пресвета Богородица в Будапеща.

Вселенският Патриарх е придружаван от Митрополита на Силиврия г-н Максим и Великия Архимандрит г-н Агатангелос Сискос, архифилакс (пазител на архивите) на Патриаршиите.

Тук може да видите всичко от посещението на Вселенския Патриарх в Унгария.

Източник: gondola.hu

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal