Вселенският Патриарх Вартоломей от площад Кошут, Будапеща: Въпреки своите особености, Изтокът и Западът са органично свързани в единството на Християнството | СНИМКИ

„Трябва да живеем Евхаристията в света“, заяви Вселенският Патриарх.

In other languages: HU ELEN


На 11 септември 2021, на площад Кошут в Будапеща, беше отслужена тържествена Меса от римокатолическия Архиепископ на Естергом-Будапеща Кардинал Петер Ердо. На месата присъстваха всички религиозни лидери, участващи в 52-рия Международен евхаристиен конгрес, който се провежда в унгарската столица.

На месата присъства и Вселенският Патриарх Вартоломей, който е на тридневно посещение в Унгария. След края на римокатолическата меса, Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх Вартоломей произнесе реч във връзка със Светата Евхаристия и евхаристийното общение.

Евхаристийната духовност има социално-оформяща сила и тази духовност може да отговори и на предизвикателствата на XXI век“, каза в събота Вселенският Патриарх.

Вселенският Патриарх произнесе своето слово преди месата на площад Кошут, кояето е част от специално събитие на Международния евхаристиен конгрес.

Той подчерта, че Евхаристията е ядрото на църковния живот, тя е „образът на всички богатства на нашия Господ“ (Николаос Кавасилас). Името на Тайнството е от гръцки произход (Ευχαριστία) и означава „благодарност“. Тя събира вярващите в общност на любовта, независимо от раса, пол, възраст, културен, социален или материален статус“.

„Това ни напомня, че нашият живот и вечността на Творението не са наша собственост, а ценен дар Божий.

Най-добрият подарък е Евхаристия и Доксологията (прославяща Божието величие). Богослужението е по съществото си е доксологично по своята същност и по същество евхаристийно по природа“, както с право се отбелязва в наскоро публикуваният документ „За живота на света“, към социалния етос на Православната Църква.

При празнуването на Евхаристията, Бог ни се предлага под формата на хляб и вино, което символизира цялото Творение. Бог превръща (пресъществява – Бел.) тези дарове в Божествено Причащение (Θεία Κοινωνία). Всичко се връща в първоначалното си състояние и предназначение, както е предвидено от Твореца.

Това, което преживяваме по време на Божественото Причащение е неделимо от всяко измерение на този светски живот.

Литургията не е среща на отделни вярващи, а срещата на вярващата общност с Бога, тоест социално събитие“, добави Вселенският Патриарх.

На снимката пред Парламента: Вселенският Патриарх Вартоломей, председателят на Унгарския парламент Ласло Кьовер, Архиепископът на Естергом-Будапеща кардинал Петер Ердо и останалите членове на различните църковни и конфесионални делегации, участвали в Международния евхаристиен конгрес в Будапеща

„Вярващите, които са обединени с Господ в Евхаристията, трябва да преживяват Евхаристията в света… Техният живот в света трябва да бъде такъв, какъвто е по време на приемане на Светата Евхаристия.

Съгласно приетата Енциклика на Светия и Велик събор в Крит от 2016 г. се потвърждава: „Участието в Божествената Евхаристия е източник на мисионерска ревност за евангелизацията на света…

Христос е единственият Спасител на света и Той е самата Църква. Този, който се опитва да достигне Христос, заобикаляйки Църквата, губи своето време….

Евхаристийната духовност има огромна трансформираща сила за обществото. Този начин на живот е и правилният отговор на днешните големи предизвикателства, като екологичните проблеми и нарушаването на човешките права. В този смисъл инициативите на нашата Църква за опазване на околната среда и относно културата на солидарност не могат да се разглеждат като ad hoc реакции към проблемите на нашето време, а се коренят в евхаристийния опит и богословието. Кризата просто предостави възможност на Църквата да изрази своя евхаристиен характер и да действа в духа на тази традиционна духовност. Животът на Църквата всъщност е училище за приложна екология и солидарност, екологично съзнание и социална отговорност. Следователно всяко обективиране и експлоатация на творението и нашите ближни изкривява християнската космология и антропология“, подчерта Вселенският Патриарх Вартоломей.

Патриархът говори и за разделението на християнския свят.

„Животът продължава непрекъснато, поколенията се сменят и ние, християните, имаме непоколебима увереност, че бъдещето, независимо от развитието или неочакваното събитие, ще донесе спасение в Христос, „Аз съм Алфа и Омега, начало и край, Първият и Последният“ ( Откр. 22:13), казва Самият Господ“.

Позовавайки се на православния богослов отец Георги Флоровски той посочи, че християните „по някакъв начин принадлежат към една и съща духовна среда“, така че те не са паралелни, независими традиции. Никога не трябва да забравяме „първоначалния съюз с общото ни минало“. Въпреки своите особености, Изтокът и Западът са органично свързани в единството на Християнството. Изтокът и Западът чрез Християнството „са свързани помежду си в много повече моменти от историята си, отколкото във всеки един момент на конфликт или спор помежду им. За да цитираме отец Флоровски, можем да ги наречем „културни братя“ или дори „сиамски близнаци“…

Ние се молим на милостив Бог да укрепи и благослови нашите стремежи по пътя към единството. Когато постигнем тази цел, истинността на думите, изречени от отец Александър Шмеман, ще бъде осъзната изцяло и задълбочено: „Църквата е създадена, за да отпразнува Евхаристията“.

Благодаря ви за любезното внимание“, завърши Негово Всесветейшество.

Тук може да видите всичко от посещението на Вселенския Патриарх в Унгария.

Източник: magyarkurir.hu

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal