Вонредно: Сливенскиот митрополит Јоаникиј си поднесе оставка

In other languages: BG EL


Превод: Методиjа Петрески

Сливенскиот митрополит Јоаникиј ја депонирал својата оставка во Свештениот Синод на Бугарската Патријаршија. Тоа го потврди за Doxologia Infonews извор од Синодот.

Писмото ќе биде разгледано на заседанието на Синодот од 20 до 21 септември 2021.

Мотивите за побараното разрешување на 82-годишниот архиереј не се јасни, но се претпоставува, дека причината е неговата напредната возраст и неможноста адекватно да управува со митрополијата.

Јоаникиј е сливенски митрополит од март 1980.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal