„Ватерло за Сръбския Патриарх и Сръбската Църква в Черна гора: Ескортираха ги с хеликоптер при безпрецедентни условия за сигурност“, заяви Архимандрит Романос Анастасиадис | VIDEO & СНИМКИ

Сърби и руснаци се движат стремглаво към ереста на етнофилетизма, осъдена от Константинополския поместен събор от 1872 г., свикан заради схизматичната Българска Екзархия и нейния етнофилетизъм.

In other languages: EL


Автор: Архимандрит Романос Анастасиадис

Ватерло за Сръбския Патриарх и Сръбската Църква в борещата се за независимост и достойнство Черна гора: Ескортираха ги с хеликоптер при безпрецедентни условия за сигурност…

В Черна гора избухнаха протести срещу новия Черногорско-Приморски Митрополит Йоаникий II и Сръбския Патриарх Порфирий. Народното недоволство срещу интронизирането на новия митрополит на Сръбската Църква доведе до блокирането на пътищата към историческата столица на Черна гора – Цетине, която бе узурпирана и църковно завладяна от сръбските завоеватели. 

По-голямата част от черногорците се противопоставят на империалистическата по своя характер юрисдикция на Сръбската църква в своята вече независима държава, където само една трета от населението се идентифицира като сърби, докато по-голямата част не искат тяхната църква да бъде придатък и компонент, инструмент и агент на Белград. Същевременно и на Москва. Сръбската църква обаче произволно и незаконно продължава да се налага на целия черногорски народ, въпреки факта че нейната роля е всичко друго, но не и духовна. Нейната роля, както и тази на Руската Църква в Украйна, Руската Църква в Беларус или Руската Църква в Молдова, е да разпространява илюзията за „Велика Сърбия“, да отрича независимостта и самоуправлението на вече независимите държави от бивша Югославия, да налага сръбската и руските програми на страни, които са решили да принадлежат към демократичния и свободен Западен свят, към Европа и НАТО, а не към империалистическите неосъветски илюзии за убиеца Путин и неговите марионетки.

Трябва да се отбележи, че в скорошно проучване на общественото мнение в Черна гора, от общия брой православни в страната 34% се определят като членове на Сръбската Църква в страната, 21% подкрепят неканоничната „Православна Църква на Черна гора“ и 36% като просто православни, които не искат да бъдат обвързани нито с едната, нито с другата. Това означава, че мнозинството православни, т.е. 57% не искат духовната и административна принадлежност към Сръбската Църква, единствената канонична юрисдикция в страната днес. Така че в Черна гора има сериозен духовен проблем.

Десетки хиляди вярващи са извън каноническата църква, но не по догматични причини, а защото не искат да принадлежат към етнофилетистка църква – Сръбската Православна Църква, която функционира, като подкопава управлението и независимостта на родината им Черна гора, но също така и самата тяхна национална идентичност. И така върши нещо подобно на това, което се случва в Украйна от три десетилетия. Характерно за негативната роля на Сръбската Църква в Черна гора е нещо, което дори московците не смееха да направят в Украйна или другаде. Става дума за използването на националния флаг на Сърбия за църковни събирания на Сръбската Църква в Черна гора! Това е пряк акт на абсолютно предателство и се чудя как все още се толерират подобни неща в тази страна…

Резултатът е тъжен – както за Сръбския Патриарх, така и за Митрополит Йоаникий. След като жителите на Цетине блокираха пътищата, нежеланите нашественици стигнаха дотам, че буквално бяха доставени с хеликоптер, охранявани от жандармерия. И бяха отведени в манастира като… осъдени в ареста! Невиждани досега образи на църковни водачи… Това ли е Църквата на Христос? Служители на Христос ли са тези хора? Съмнявам се. Техните думи и дела показват, че те са служители на светски владетели и стремежи, а не на Разпнатата Любов. Това са хора, които разделят – за своя собствена изгода – хората на Черна гора. Те не носят Христовия мир, а идеята за „Велика Сърбия“ и сръбския етнофилетизъм, замаскиран зад образа на свети Сава, който се използва не като пример за святост в Христос, а като глава и основател на „сръбската“ църква, т.е. на религиозна общност с национални и политически характеристики, която няма нищо общо с Евангелието на любовта, с Православието и християнството като цяло.

Руснаци и сърби за мен, поне според сегашната им официална църковна администрация и политика, се движат стремглаво и акробатично-опасно към ереста. Към ереста, известна от Великия Всеправославен събор (1872 г. – Бел. прев.) като етнофилетизъм. Те повдигнаха пета срещу своята Майка, Вселенската църква по повод украинския църковен въпрос. Ако осъзнаят грешката си и се покаят навреме, ще бъде добре. В противен случай ще се сблъскат с ужасни изкушения, с видимите знаци на Богооставеността поради греховете им.

Естествено, в Сръбската Църква има изключения. Но тези изключения днес търпят жестоко преследване от московските агенти, като прословутия Бачки Епископ Ириней Булович, тази жалка марионетка на Москва, която за съжаление контролира и ръководи новия сръбски патриарх. Надявам се, да не отведе главата на СПЦ до духовна пропаст и отпадане от Едната, Света, Вселенска и Апостолска Църква…

Източник: Facebook

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal