Архимандрит Севастианос Топалис отказа да си сложи маска по време на водосвет в училище: Да държа кръста и да нося маска ли? | VIDEO

In other languages: EL


Въпреки факта, че пандемията е широко разпространена в района и има сериозни резерви относно отварянето на училищата заради епидемиологичната обстановка, Архимандрит Севастианос Топалис отказа само да сложи маска и дори се възмути от нареждането на директора децата да не свлят своята маска, когато целуват кръста.

Това е в пълно нарушение не само на здравните разпоредби, но и на редица енклики на Свещения Синод на Еладската Църква, където ясно е отбелязано кога се носи маска от свещенослужителя, извършвайки съответното чинопоследование.

По-конкретно според Kozan.gr, напрежението е предизвикано по време на извършване на установения водосвет за началото на учебната година.Архимандрит Севастианос е поканен да извърши водосвета в Главния лицей в град Аминдео в присъствието на зам.-префекта на Префектура Западна Македония за Флорина г-н Йоанис Киосес, кмета на Аминдео г-н Антимос Битакис, директора на училището, преподавателите и учениците, но при стриктното спазване на всички здравни протоколи заради пандемията.

Острата реакция на Архимандрит Севастианос беше провокирана от намесата и настояването на директора на лицея към учениците, за да не свалят защитната маска по време на целуването на Честния Кръст, както и отказа на архимандрита да си сложи маски, тъй като е на обществено място, където има хора, независимо дали външно или вътрешно пространство.

Да държа кръста и да нося маска ли?“, възрази остро Архимандрит Севастианос.

Кръстът ще зарази ли хората?“, попита клирикът видимо раздразнен, продължавайки яростно: „Срамно е за вас. Поне затворете пространството пред мен. Владетелите на това място са целували кръста без маска, а вие ще правите проблем по време на водосвета, както и да ми забранявате да влизам в класните стаи, защото не нося маска. Да държа кръста Христов и да нося маска ли? Срамно за вас. Това е безочие…“.

И заключи: „Владетелите на това място са дали пример за благочестие на нашите деца, а вие какво им давате?“…

Всичко това във време на пандемия, когато случаите на коронавирус са около 2000 дневно.

Архимандрит Севастианос е архиерейски наместник на Аминдео, свещенопроповедник на Митрополията на Флорина, Преспа и Еордея. Има няколко книги на различна богословска тематика. През 2020 г. се изказа остро срещу носенето на маска в божия храм, което за него е „богохулство“. Има няколко антимаскърски и антиваксърски изказвания по въпросите, свързани с пандемията от коронавирус.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal