Архиепископът на Америка: Искрено съжалявам за болката, която неволно причиних на моите кипърски и гръко-американски братя, особено на обичното ми паство

In other languages: ENEL


Искрено съжалявам за болката, която по невнимание причиних на моите кипърски и гръко-американски братя, особено на обичното ми паство“ – каза Архиепископът на Америка Елпидофор в писмено изявление, публикувано от пресслужбата на Архиепископията на Америка, след реакциите от присъствието на архиепископа по време на откриването на Турския център в Ню Йорк, където ще се помещават множество турски дипломатически мисии в Ню Йорк. Турският център, наричан още Турски дом, ще бъде и като център на турската културна дейност. Откриването се състоя в присъствието на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и турския президент Ердоган.

Следва пълният текст на изявлението на Архиепископ Елпидофор:

Като грък от Константинопол, моето семейство и лично аз, вкл. и тези от островите Имврос и Тенедос, сме преживяли ужасните последици от изкореняването от домовете на нашите предци, заради поредната ескалация на кипърския въпрос през 70-те години на XX век. Израснал съм с тази болка, затова и разбирам болката на нашите кипърски братя, както и техните чувства и реакции. Смятам за израз на болка на хората, които са загубили всичко: имущество, родина, мечти, семейство, роднини.

Затова искам да заявя пред всички, че присъствието ми на събитието в понеделник, не би могло никога да представлява признаване на едно нещастие, на едно прогонване като бежанци, на една окупация. Моето присъствие винаги е имало същия постоянен дискурс: честен и смел диалог, за бъдеще с мир и за защита на религиозната свобода. Всички ние сме единни в защитата на националните ни интереси, всеки по свой начин и със своята роля. Но обединени, отдадени на една и съща кауза.

Искрено съжалявам за болката, която неволно причиних на моите кипърски и гръко-американски братя, особено на обичното ми паство.

Моля се да бъде намерено справедливо и устойчиво решение за мъченическия Кипър, така както го очаква кипърският народ, въз основа на международното право и защитата на правата на човека, съгласно резолюциите на ООН, като и аз работя за тази цел.

Гръкоправославната Архиепископия на Америка стои от един век редом до елинизма навсякъде, защитавайки очакванията му. Нашето единство е мое служение и мой дълг.

Източник: goarch.org

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal