Архиепископията на Америка: В Православната Църква не съществува освобождаване от ваксинация по религиозни причини

In other languages: EL – EN


Комюнике на Свещения Епархийски Синод на Архиепископията на Америка

В четвъртък, 16 септември 2021 г., Архиепископът на Америка г-н Елипидофор свика редовно заседание на Свещения Епархийски Синод чрез видеоконференция, за да бъдат обсъдени важни въпроси, които засягат Свещената Архиепископия.

В началото на заседанието синодическите архиереи с радост бяха информирани за съдържанието на днешното комюнике на Майката Църква, Вселенската Патриаршия, че Вселенският Патриарх ще осъществи предварително планираното си посещение в САЩ, без друго отлагане.

Обсъждайки въпроса за ваксинацията на вярващите, архиереите единодушно решиха, че Църквата не само разрешава ваксинирането срещу болести (напр. полиомиелит, едра шарка), но и насърчава вярващите, след медицински изследване и одобрение, да бъдат ваксинирани с одобрените ваксини срещу SARS-CoV-2 Covid-19.

Освен това, дори някои да бъдат освободени от ваксинацията по чисто медицински причини, то за Православната църква и нейните вярващи не може да има освобождаване от каквато и да е ваксинация по религиозни причини, включително и за ваксината срещу коронавирус.

Поради тази причина удостоверения за освобождаване от ваксиниране срещу коронавирус по религиозни причини, издадени от свещеници от Архиепископията на Америка, нямат никаква сила и са невалидни. Освен това, такъв вид удостоверения свещениците не могат да издават, независимо каква е причината.

Свещеният Епархийски Синод призовава вярващите да се доверят на компетентните медицински власти и да избягват лицата, които преподават лъжи и научно необосновани конспиративни теории и които се разпространяват в социалните мрежи.

Свещеният Епархийски Синод припомня, че енорийските общности и клириците на територията на американската държава са задължени да включат следните две прошения в свещените последования и свещените тайнства:

За нашето освобождение от всякакво страдание, гняв, опасност и необходимост и от застрашаващия ни коронавирус, на Господа да се помолим“.

За нашите братя, онези, които водят борба с коронавируса, лекарите, медицинските работници и учените, на Господа да се помолим“.

Накрая, Синодът с благодарност беше информиран, че Свещената Архиепископия е определна за наследник на вечнопаметната Сюзан Мадос, която е предоставила в своето завещание едно щедро дарение за гръцките православни училища на Архиепископията, както и за старческия дома „Свети Архангел Михаил“.

Синодът реши да бъде отслужена архиепископска панихида за упокоение на душата ѝ, която ще бъде отслужена от Архиепископ Елпидофор по време на Божествената Литургия в събота, 18 септември, в Свещения Храм Преображение Господне, в Корона, Ню Йорк.

От Главния секретариат на Свещения Епархийски Синод

Източник: goarch.org

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal