Александър Вучич поздрави премиера на Черна гора Кривокапич за интронизирането на Митрополит Йоаникий II и разкритикува президента на страната Мило Джуканович | VIDEO

In other languages: SRB


Президентът на Република Сърбия Александър Вучич заяви, че „цялата заслуга за акта на интронизиране на Черногорския и Приморски Митрополит от Сръбската Православна Църква г-н Йоаникий II в Цетине принадлежи на правителството на Черна гора“ и добави, че сръбската тайна полиция „е събрала информация и я предоставила на компетентните органи“.

Информационната агенция за сигурност информира сръбското ръководство за ситуацията в Черна гора през цялата нощ, но това всички разузнавателни служби го правят, информират за ситуацията в региона“, каза Вучич за Първа телевизия.

Митрополит Йоаникий II беше интронизиран на 5 септември в Цетинския Монастир при невиждани до този момент мерки за сигурност заради протести, съпътващи с насилие, бомбички, палежи и блокиране на пътни артерии.

Заради блокирането на пътните артерии и протестите срещу интронизирането на сръбския Черногорско-Приморски Митрополит Йоаникий II, той заедно със Сръбския Патриарх Порфирий, Крушевацкия Епископ Давид и Будимлянско-Никшички Епископ Методий кацнаха в двора на Монастира с хеликоптер.

Четиримата архиереи бяха ескуртирани от тежко въоръжени с автомати и тежко екипирани служители на черногорските сили за борба с безредиците и тероризма.

Служителите използваха и щитове, положени около и над архиереите, за да бъдат предпазени от куршуми и бомбички от недоволстващите черногорци.

Въпреки огромната съпротива и недоволство на черногорския народ, последвани от различен вид инциденти, Митрополит Йоаникий II беше интронизиран в изключително тесен кръг от клирици и вярващи, охранявани от тежко въоръжение служители на черногорските сили за борба с безредиците и тероризма.

Вучич каза още, че има план за отлагане на интронизацията, но че правителството на Черна гора промени това решение през нощта.

Въпреки всички тези инциденти и масово недоволство в Черна гора, сръбският президент Александър Вучич поздрави просръбския премиер на страната Здравко Кривокапич.

Поздравявам и премиера Здравко Кривокапич, че показа, че държавата има инструментите да изпълни това, което е планирала“, каза Вучич.

Президентът на Сърбия заяви, че очаква Сръбският Патриарх Порфирий и Черногорският Митрополит Йоаникий II безопасно да напуснат Цетине за Подгорица като добави, че има обмен на информация между полицията и службите за сигурност на Сърбия и Черна гора.

Вучич каза, че Сърбия няма великосръбски стремежи към Черна гора и че Белград „иска най-близките, най-добрите и братски отношения с тази страна“.

Сега се обръщам към Мило Джуканович и останалите, за да им кажа, че ние нямаме и никога не сме имали намерение да ги завладяваме. Нито ти, нито някой друг ще завладее Сърбия, няма да управлявате страната по всякакви възможни начини – чрез престъпност, полицейщина, политически структури, служители в разузнавателните структури“ , каза Вучич.

Прочистихме тези хора, които са работили срещу Сърбия и ще продължим, а вие няма да завладеете Сърбия“, добави Вучич.

Изказванията на Александър Вучич относно вътрешните работи на едва независима държава, вкл. т.нар. „прочистване на хора, работили против Сърбия“, говори именно за великосръбските стремежи както на политическото ръководство на Сърбия, така и църковното такова в Черна гора.

След интрозирането на Митрополит Йоаникий II, групата от Сръбския Патриарх и останалите трима архиереи отново бяха изведени от монастира с тежко въоръжена охрана и ескуртирани до хеликоптера, който ще ги върне в Подгорица.

Източник: slobodnaevropa.org

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal