Александрийският Патриарх Теодор II се срещна с кипърския министър на отбраната Хараламбос Петридис | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: ELEN


На 7 септември 2021, Патриархът на Александрия и на цяла Африка г-н г-н Теодор II проведе среща с министъра на отбраната на Кипър г-н Хараламбос Петридис. Патриарх Теодор е на официалното посещение в Кипър между 6 и 10 септември.

На срещата присъстваха началникът на Кипърската национална гвардия генерал-лейтенант Димокритос Зервакис и генералният директор на министерството г-н Андреас Лукас.

Министърът приветства топлосърдечно Александрийския Патриарх в Министерството на отбраната в Никозия, подчертавайки, че присъствието му на острова съвпада с утрешния голям празник за Православието – Рождество Богородично, който е патронен празник и Въоръжените сили на Кипър.

Г-н петридис също така информира Патриарха, че утре делегация от представители на Националната гвардия, които са в Египет и участват в многонационалното учение „ЯРКА ЗВЕЗДА“, ще отбележат празника и Деня на кипърските въоръжени сили в Храма Благовещение Богородично в Александрия.

Петридис похвали вечнато и безценно дело на Патриаршията както в подкрепата и популяризирането на позициите на Кипър, така и за опазването на гръцкия елемент в региона и на целия африкански континент.

От своя страна, Патриархът изрази радостта си, че е посетил Кипър, като отбеляза, че е роден на друг близък до Кипър остров – остров Крит. „Вече не броя колко пъти съм идвал в Кипър, защото сега чувствам, че това е вторият ми дом. Всеки път, когато идвам, чувствам сърцето си изпълнено с емоции, страхопочитание и отговорност към хората в Африка, където обгрижвам като пастир 54 държави“ Да знаете колко съм щастлив да срещна там кипърски гърци“, посочи Патриархът.

Той също така изрази своята благодарност към министъра, защото, както той каза, редовното му присъствие в Египет изпраща посланието, че Средиземноморието е морето на мира и любовта.

Патриархът беше придружен от Екзарха на Александрийската Патриаршия в Кипър, Нитрийски Епископ Никодим и Архимандрит Дамаскинос Алазрай.

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς η επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρου. Είχα την ευκαιρία να τον καλωσορίσω στην Κύπρο και να τον ευχαριστήσω για το διαχρονικό και ανεκτίμητο έργο του Πατριαρχείου στον απανταχού Ελληνισμό. Υπουργείο Άμυνας Κυπριακής Δημοκρατίας – Ministry of Defence Cyprus

Posted by Χαράλαμπος Πετρίδης – Charalambos Petrides on Tuesday, September 7, 2021

Източник: mod.gov.cy

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal