Александрийският Патриарх Теодор II се срещна с комисаря на Президентството на Кипър по хуманитарните въпроси Фотис Фотиу

Ο Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής

In other languages: EL


Комисарят на Президентството на Кипърската Република по хуманитарните въпроси и въпросите на кипърските гърци в чужбина г-н Фотис Фотиу увери Патриарха на Александрия и на цяла Африка г-н г-н Теодор II за непрекъснатата подкрепа на кипърското правителство към Патриаршията, но и за тежката работа, която той и Патриаршията вършат в африканските страни, които също са изправени пред много проблеми и особено там, където има организирани групи от емигранти.

Г-н Фотиу прие Патриарха в своя кабинет.

Според комюникето, по време на срещата са обсъдени въпроси, свързани с гръкоправославните храмове църкви и монастири в чужбина, които са в диоцеза на Александрийската Патриаршия, както и проблемите, с които се сблъскват.

След това бяха обсъдени въпросите, свързани с емигрантите, и възможностите за организиране на мероприятия и събития с диаспората, като по този начин Александрийската Патриаршия допринесе за запазване на техните традиции и култура в чужбина.

Г-н Фотиу заяви, че подкрепата на Патриаршията и на самия Патриарх за справяне с проблемите, пред които са изправени емигрантите е от решаващо значение и му благодари за това.

За пример г-н Фотиу посочи тристранната програма NOSTOS, която наскоро се проведе за четвърти път с участието на млади хора от Кипър, Гърция и Египет. По време на посещението си в Египет младите хора имаха възможност да се срещнат с Патриарха в Патриаршеския Палат.

Патриархът благодари на Президента на Републиката г-н Никос Анастасиадис, на комисаря на Президентството и на правителството за тяхната постоянна подкрепа за дейността на Патриаршията и особено за голямата дело, което се реализира в Гери, където основната цел е да се помогне за репатрацията на повече от 35 хиляди африкански емигранти.

Той също така благодари на Президента на Републиката за приноса му към решението на Президента на Египет г-н Абдел Фатах Ел-Сиси да предостави място за изграждането на културен център в Кайро. Този център ще бъде отправна точка за Елинизма в чужбина и не само, но и важен инструмент за изучаване на гръцки език, история, традиции и култура.

Източник: ant1.com.cy

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal