Агент „Михайлов“ от КГБ оспорва легитимната власт на Вселенския Патриарх Вартоломей и нарежда на поместните църкви да реагират на съслуженията между Вселенската Патриаршия и Православната Църква на Украйна

In other languages: ENEL


Агент „Михайлов“ от КГБ, понастоящем Московски Патриарх Кирил Гундаев, се запита, „може ли да се счита за легитимна църковна власт, която встъпва в съслужение с разколници“. Това съобщава interfax-religion.ru.

Важно е отново да се осмисли какво означава църковен разкол, как поместните църкви са длъжни да реагират на него, допустимо ли е встъпване в молитвено и евхаристийно общение с разколници, и какви канонични последствия води след себе си такова встъпване, може ли да се счита за легитимна църковна власт, която нарушава църковния порядък.“ – каза Гундяев на 16 септември 2021, откривайки позорна конференция в Москва, посветена на предоставянето на Томоса за автокефалия от Майката Църква на Православната Църква на Украйна.

Кирил подчерта, че „въпреки възникналия в световното православие разкол, Московската Патриаршия остава единна и консолидирана“.

Събитията, които се случиха в Украйна, причинени от незаконното нашествие на Константинопол в каноничната територия на Украинската Православна Църква, помогнаха на мнозина в нашата Църква да разберат за пореден път дара на единството, което сме унаследили от нашата хилядолетна история.“ – гласят позорните слова на Московския Патриарх.

Лице, което непрекъснато се гаври със Свещените Канони и Традицията на Православната Църква, лице, което постоянно проповядва ереси от различен характер, агент на комунистическите служби, работил против Църквата, завършил църковно и религиозно образование по нареждане на комунистическите тайни служби, лице, които е бил сътрудник в КГБ и е много добър приятел на известната руска вещица Джуна, лице, които извършва контрабанда на цигари и се занимава с нелегална търговска дейност, което е в пълно противоречие на Свещените Канони, се опитва да дава акъл, забележете, и да оспорва решенията на Майката Църква, в частност на Вселенския Патриарх, които решения действат в пълен унисон със Свещените Канони. Все едно един безбожник да спори с един въцърковен православен християнин и да му дава съвети по църковни въпроси. Цинизъм. Московски цинизъм и позор!

Важно е да се отбележи, че неслучайно на конференцията присъства Митрополитът на Ахалкалаки и Кумурдо Николай от Грузинската Патриаршия, който също е в списъка с изтеклите файлове на агенти-митрополити, които си сътрудничат с руските служби в ущърб на Република Грузия и Грузинската Патриаршия. На конференцията присъстваше също руският агент в Сръбската Патриаршия Бачки Епископ Ириней. Липсваше само руският агент в Българската Патриаршия Ловчански Митрополит Гавриил.

Прави впечатление, че Патриарх Кирил постоянно механично употребява думата „съборност“ без да знае смисъла на съборността, видно от това, че именно Московската Патриаршия отказа да участва в Светия и Велик Събор в Крит. От друга страна, самият Кирил се държи като папа, погазвайки съборността в своята църква, където той абсолютно еднолично взема всички решения.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal