„Όσο πιο ψηλά ανεβαίνει η μαϊμού, τόσο περισσότερο φαίνεται ο κώλος της“… λέει η λαϊκή θυμοσοφία


Του Αρχιμαδρίτου Ρωμανού Αναστασιάδη

„Όσο πιο ψηλά ανεβαίνει η μαϊμού, τόσο περισσότερο φαίνεται ο κώλος της“…

Μη μου επιτεθεί κανείς. Δεν το λέω εγώ, αλλά η λαϊκή θυμοσοφία. Είναι σοφή ρήση του λαού μας, βγαλμένη μέσα από τα σπλάγχνα της εμπειρίας και της ζωής.

Τώρα, γιατί θυμήθηκα αυτή την παροιμία; Ε, γιατί είδα ότι κάποιοι φοβήθηκαν μήπως δεν διαβάσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι την… περισπούδαστη εισήγηση του Μητροπολίτη Κύκκου στο Μοσχοβίτικο Συνέδριο και την παίζουν… πρώτο θέμα, λες και είναι… δόγμα Οικουμενικής Συνόδου!

Καλά κάνουν όμως. Γιατί οι στοιχειωδώς γνωρίζοντες το Κανονικό Δίκαιο και την Εκκλησιαστική Ιστορία μπορούν να… ευφρανθούν μειδιώντες διαβάζοντας ένα τόσο άκυρο και αθεολόγητο κείμενο! Γραμμένο κατά τους ασεβείς πόθους της Μοσχοβίας, χωρίς κανένα απολύτως έρεισμα στην Κανονική Τάξη και την Καθηγιασμένη Πράξη και Παράδοση της Αγίας μας Εκκλησίας.

Ένα ενδεικτικό και μόνο σημείο θα αναφέρω από αυτό το κραυγαλέα θλιβερό πόνημα, που εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Πανιερώτατο και είναι κρίμα στα γεράματά του να τον διασύρουν κάποιοι έτσι για τα καπρίτσια της Μοσχοβίας… Γράφει λοιπόν ο άγιος Κύκκου:

„Ὡς Προκαθήμενος τοῦ Πρώτου Θρόνου τῆς Ὀρθοδόξου Καθολικῆς Ἐκκλησίας ὁ ἑκάστοτε Οἰκουμενικός Πατριάρχης εἶχε, ἔχει καί πάντοτε θά ἔχει τό κανονικό δικαίωμα:

…….

δ. Τῆς χορηγήσεως Αὐτοκεφαλίας καί Αὐτονομίας, ὑπό την προϋπόθεση τῆς συναινέσεως καί ἐγκρίσεως τῶν λοιπῶν Ὀρθοδόξων Αὐτοκεφάλων Ἐκκλησιῶν“…

Δηλαδή, ο άγιος Κύκκου, αυθαιρέτως και… παπικώς (από μόνος του δηλαδή!) αποφαίνεται ότι για τη χορήγηση Αυτοκεφαλίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης χρειάζεται τη „συναίνεση και έγκριση των λοιπών Αυτοκεφάλων Εκκλησιών“!!!

Πού το είδε αυτό γραμμένο; Σε ποιο κανονικό ή συνοδικό εγκεκριμένο κείμενο; Σε ποια παράδοση ή θεσμό της Εκκλησίας;
Αγνοεί ο άγιος Κύκκου πώς δόθηκαν όλα τα σύγχρονα αυτοκέφαλα στις τοπικές Εκκλησίες; Δεν δόθηκαν με μόνη την έκδοση του σχετικού Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου, με μόνες τις υπογραφές του εκάστοτε Οικουμενικού Πατριάρχου και των λοιπών μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου;

Ποιες είναι οι „λοιπές Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες“ που „συναίνεσαν“ ή „ενέκριναν“ τους Τόμους Αυτοκεφαλίας των Εκκλησιών Ελλάδος, Βουλγαρίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Αλβανίας, Πολωνίας κλπ;

Σε ποιους απευθύνεται και τα λέει αυτά; Θεωρεί τους ακροατές και τους αναγνώστες του τόσο αμαθείς ή αφελείς;

Κρίμα, άγιε Κύκκου. Κρίμα. Θα ήταν προτιμότερο να πείτε ότι, ξέρω εγώ, γουστάρετε να είστε με τη Μόσχα γιατί σας αρέσουν περισσότερο οι χρυσοί τρούλοι ή οι λοιπές εκφάνσεις της „ρωσικής ευσέβειας“. Όχι όμως να διαστρεβλώνετε συνειδητά και ανερυθρίαστα την Εκκλησιαστική Ιστορία και την Κανονική Τάξη της Εκκλησίας μας για να υποστηρίξετε τις εμμονές της Μόσχας και, δυστυχώς, και τις δικές σας…

Πηγή: Facebook

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal