Στον Μητροπολιτικό Ναό Χίου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής | ΦΩΤΟ

In other languages: EN – BG


Άκρως συγκινητικό και διδακτικό ήταν για τους ομογενείς και τους επισήμους προσκεκλημένους το αρχιερατικό συλλείτουργο προεξαρχόντων του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οικουσσών, κ. Μάρκου που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Βικτώρων της μυροβόλου Χίου.

Η αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης, 8 Σεπτεμβρίου 2021, ανήμερα της εορτής της Γεννήσεως της Θεοτόκου και παρέστησαν ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο Δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης και εκπρόσωποι των αρχών του νησιού, καθώς επίσης οι ομογενείς που διοργάνωσαν την επίσκεψη του κ. Ελπιδοφόρου στο νησί και τα μέλη του Τάγματος των Αρχόντων του «Αποστόλου Ανδρέα» του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η προσφώνηση του κ. Μάρκου ήταν άκρως συγκινητική και διδακτική διότι αναφέρθηκε διεξοδικά στην ιστορία του νησιού, καθώς επίσης και στον ρόλο των ναυτικών κατά διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και όχι μόνο.

Ο Μητροπολίτης Χίου δώρισε στον κ. Ελπιδοφόρο βιβλία και συγκεκριμένα την επετειακή έκδοση για τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της Χίου καθώς και το έργο της Αθηνάς Ζαχαρού – Λουτράρη για τον Κωνσταντίνο Κανελλάκη, αφού όπως τόνισε τα βιβλία έχουν για εκείνον τη μεγαλύτερη αξία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, στην αντιφώνησή του αναφέρθηκε στο πώς διατηρείται ζωντανός ο Ελληνισμός στην Αμερική και τη συμβολή της Εκκλησίας στο να ακμάζει και να πορεύεται με αξίες μέσα στα χρόνια.

Αναφερόμενος στην εορτή της Γέννησης της Θεοτόκου επεσήμανε ότι στο νου του έρχονται οι τρεις μεγάλες μητέρες και συγκεκριμένα η μητέρα πατρίδα, η μητέρα Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως μητέρα των Ορθοδόξων Χριστιανών όλου του κόσμου.

Ο κ. Ελπιδοφόρος δώρισε στον Μητροπολίτη Χίου, κ. Μάρκο ένα εγκόλπιο ζητώντας του να το φοράει στο στήθος του και να προσεύχεται για τους Έλληνες που βρίσκονται μακριά από την πατρίδα τους.

Μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε κέρασμα για τους ομογενείς και όλους τους πιστούς.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal