Ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχου στο Διεθνές Ευχαριστιακό Συνέδριο στην Βουδαπέστη | ΦΩΤΟ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Διεθνές Ευχαριστιακό Συνέδριο στην Βουδαπέστη

In other languages: HUBG EN


Στις 11 Σεπτεμβρίου 2021, στην πλατεία Kossuth στην Βουδαπέστη, τελέστηκε πανηγυρική Λειτουργία από τον Ρωμαιοκαθολικό Αρχιεπίσκοπο Εστέργκομ-Βουδαπέστης, Καρδινάλιο Πέτερ Έρντο. Στην Θεία Λειτουργία παρέστηκαν εκπρόσωποι των Εκκλησιών και των θρησκευτικών οργανώσεων που συμμετείχαν στο 52ο Διεθνές Ευχαριστιακό Συνέδριο, το οποίο διεξάγεται στην ουγγρική πρωτεύουσα.

Στην Λειτουργία παραβρέθηκε επίσης και ο Παναγιώτατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος βρίσκεται σε τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία.

Μετά το τέλος της ρωμαιοκαθολικής Μέσσας (Λειτουργίας), ο Παναγιώτατος ομίλησε για την Θεία Ευχαριστία και την Ευχαριστιακή κοινωνία.

Στην ομιλία του στο Σάββατο, μεταξύ άλλων είπε: «Η ευχαριστιακή πνευματικότητα έχει μια κοινωνικά διαμορφωτική δύναμη και αυτή η πνευματικότητα μπορεί επίσης να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 21ου αιώνα».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκφώνησε την ομιλία του πριν από τη Λειτουργία στην πλατεία Kossuth, η οποία αποτελεί μέρος ειδικής εκδήλωσης του Διεθνούς Ευχαριστιακού Συνεδρίου.

Τόνισε ότι η Θεία Ευχαριστία είναι ο πυρήνας της εκκλησιαστικής ζωής, είναι «η εικόνα όλων των πλούτων του Κυρίου μας» (Νικόλαος Καβάσιλας). Το όνομα του Μυστηρίου έχει ελληνική προέλευση (Ευχαριστία) και σημαίνει «ευγνωμοσύνη». Συγκεντρώνει πιστούς σε μια κοινότητα αγάπης, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, ηλικίας, πολιτιστικής, κοινωνικής ή υλικής καταστάσεως».

Αναφερόμενος στον ορθόδοξο θεολόγο πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Φλωρόφσκυ, ο Πατριάρχης επεσήμανε ότι οι Χριστιανοί «κατά κάποιο τρόπο ανήκουν στο ίδιο πνευματικό περιβάλλον», άρα δεν είναι παράλληλες, ανεξάρτητες παραδόσεις. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την «αρχική ένωση με το κοινό μας παρελθόν». Παρά τις ιδιαιτερότητές τους, η Ανατολή και η Δύση συνδέονται οργανικώς στην ενότητα του Χριστιανισμού. Η Ανατολή και η Δύση μέσω του Χριστιανισμού „συνδέονται μεταξύ τους σε περισσότερες στιγμές της ιστορίας τους παρά σε οποιαδήποτε στιγμή σύγκρουσης ή διαμάχης μεταξύ τους. Για να αναφέρουμε τον πατέρα Φλωρόφσκυ, μπορούμε να τους ονομάσουμε «πολιτιστικά αδέλφια» ή ακόμα και «δίδυμα Σιάμα».

Όλα τα νέα για την επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουγγαρία 2021.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal