Νέος Διευθυντής Θρησκευτικής Εκπαίδευσης ο Επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος ανακοίνωσε τον διορισμό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ναζιανζού κ. Αθηναγόρα ως νέου Διευθυντή Θρησκευτικής Εκπαίδευσης της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ο Θεοφιλέστατος θα εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά του ως Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής.

Ο Επίσκοπος Αθηναγόρας θα συνεχίσει το σημαντικό έργο της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης σε μια προσπάθεια αναζήτησης νέων μεθόδων, διά των οποίων η Ιερά Αρχιεπισκοπή μας θα εξακολουθεί να στηρίζει και να ενισχύει το διαρκώς μεταβαλλόμενο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Η παγκόσμια υγειονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα πολλές ενορίες να στηριχτούν στη διαδικτυακή εκπαίδευση των παιδιών. Ο Θεοφιλέστατος αναλαμβάνει τη Διεύθυνση στην έναρξη της ιστορικής δεύτερης εκατονταετηρίδος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας, αξιοποιώντας το έργο που ήδη έχει παραχθεί και σχεδιάζοντας νέα προγράμματα εκπαίδευσης που θα ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Αθηναγόρας (Ζηλιασκόπουλος) γεννήθηκε το 1970 στο Reutlingen της Γερμανίας και μεγάλωσε στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Σε νεαρή ηλικία εισήλθε στο μοναστικό βίο, αφιερώνοντας τον εαυτό του στον Χριστό και την Εκκλησία. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1994 και Πρεσβύτερος το 1998 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο. Το 1999 έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Ο Θεοφιλέστατος υπηρέτησε διαδοχικά σε Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου ανά τον κόσμο. Για περισσότερα από είκοσι χρόνια, διακόνησε την Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Γερμανίας ως εφημέριος και Ιερατικώς Προϊστάμενος διαφόρων ενοριών, ως Αρχιερατικός Επίτροπος, αλλά και ως μέλος Αντιπροσωπειών του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε Θεολογικούς Διαλόγους. Υπήρξε συχνά ομιλητής σε πανεπιστήμια, δημόσια σχολεία, διαθρησκειακούς οργανισμούς και πολιτιστικούς φορείς επί θεμάτων ορθόδοξης πνευματικότητας. Μεταξύ των πολλών επιτευγμάτων του στη Γερμανία είναι η λειτουργία του πρώτου Ορθοδόξου Παρεκκλησίου στο διεθνές αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, η δημιουργία 24ωρης γραμμής Ορθόδοξης πνευματικής στήριξης, η ίδρυση της πρώτης Ελληνορθόδοξης Κατασκήνωσης πλησίον της Φρανκφούρτης, η πρωτοβουλία για την ανακαίνιση ναού του 15ου αιώνα και η εκ βάθρων θεμελίωση ναού και Κοινοτικού Κέντρου.

Το 2017, κατόπιν πρόσκλησης του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Καναδά κ. Σωτηρίου, ο Επίσκοπος Αθηναγόρας εγκαταστάθηκε στο Τορόντο, προκειμένου να υπηρετήσει ως κοσμήτορας της Πατριαρχικής Ορθόδοξης Θεολογικής Ακαδημίας της πόλης και ως Διευθυντής των Γραφείων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καναδά.

Το 2019, προσκληθείς υπό του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, μετακινήθηκε στις ΗΠΑ, για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Ελληνικό Κολλέγιο και την Ιερά Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού. Τον Φεβρουάριο του 2021 διορίσθηκε Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και Πνευματικός Σύμβουλος της Εθνικής Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Τον Μάιο του ίδιου έτους, κατόπιν εισηγήσεως της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε ομόφωνα τον μέχρι τότε Αρχιμανδρίτη Αθηναγόρα Επίσκοπο Ναζιανζού.

Ο Θεοφιλέστατος είναι πτυχιούχος Θεολογίας, καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ekirikas.com

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal