Начало » Новини » Светът » Християнски организации изпращат помощ на Хаити

Християнски организации изпращат помощ на Хаити


Според Associated Press броят на жертвите след земетресението в Хаити се е повишил до 1297 в неделя, а броят на пострадалите се е повишил до най-малко 5700.

Освен това хиляди хаитяни са разселени. Хаитянската служба за гражданска защита съобщава, че повече от 7000 домове са унищожени и близо 5000 повредени. Други сгради, засегнати от земетресението, включват болници, училища, офиси и църкви.

Както се съобщава от Геоложкото изследване на САЩ, епицентърът на земетресението е бил на около 120 км западно от столичния град Порт о Пренс.

Хаитянският премиер Ариел Хенри обяви едномесечно извънредно положение за цялата страна и призова за помощ в районите, засегнати от бедствието.

„Първите конвои започнаха да следват координационните усилия на няколко министри, мобилизирани на нивото на Националния център за спешна помощ“, обясни Хенри пред репортерите в неделя.

„Зачитаме достойнството, усилията за устойчивост на жертвите и способността им да започнат отначало“, допълни тя. Хаитяните искат да живеят и напредват. Нека се обединим, за да предложим на тези хора жива среда, благоприятстваща развитието.“

Земетресението в събота, което беше последвано от афтършок с магнитуд 5,2, е по-силно от земетресението с магнитуд 7.0, което удари Хаити през 2010 г., убивайки повече от 300 000 души, според хаитянското правителство.

В изявление, публикувано от изпълнителния директор на УНИЦЕФ Хенриета Форе, има спешна хуманитарна нужда както в областта на здравеопазването, така и от чиста вода, и подслон.

Няколко християнски организации за хуманитарна помощ, включително World Vision и Samaritan Purse, са изпратили помощ за засегнатите общности в Хаити, страна с население от 11 милиона души.

Според сайта им World Vision е подготвила доставки, за да осигури незабавно помощ на 6000 души. Мобилизиран е персонал, който да бъде изпратен в тежко засегнатия район на Les Cayes, южно от Порт о Пренс, за да оцени точно щетите и нуждите на най-засегнатите семейства.

Междувременно Samaritan Purse вече е изпратила помощ за карибската страна, включително повече от дузина специалисти по реагиране при бедствия, материали за подслон, медицински запаси и звена за филтриране на вода до бедстващите общности.

„Това масивно земетресение е опустошително за Хаити – остави много семейства бездомни“, казва Франклин Греъм, президент на Samaritan Purse в изявление. „Ние реагираме, за да помогнем в посрещането на нуждите в името на Исус. Моля ви, молете се за Хаити и всички онези, които страдат.“

Нацията, която все още се бори с неотдавнашното убийство на своя президент, пандемията COVID-19 и нарастващото насилие на банди, също е изправена пред заплахата от мощна тропическа буря. Очаква се бурята да се стовари в понеделник вечер.

Източник: evangelskivestnik.net

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal