Хиляди черногорци протестираха срещу интронизирането на новия Черногорско-Приморски Митрополит Йоаникий II в Монастира Цетине

In other languages: ENSRB


На 22 август 2021 няколко хиляди души протестираха в Цетине срещу планираното интронизиране на предстоятеля на Сръбската Църква в малката балканска държава – Черногорско-Приморски Митрополит Йоаникий II. Това съобщи washingtonpost.com.

Йоаникий II предстои да бъде интронизиран на 5 септември в Монастира Цетине, който се смята за историческата люлка на черногорската държавност.

Протестиращите развяха знамена на Черна гора и скандираха лозунги срещу правителството на страната, обвинявайки го в просръбска политика.

Стотици полицаи бяха разположени в града. Посолството на САЩ предупреди американците да избягват протеста.

Въпреки призивите за спазване на ковид мерките, повечето протестиращи не носеха маски, докато скандираха „Измяна!“, обвинявайки правителството, че подготвя почвата за „окупация“ на Черна гора от Сърбия.

Черна гора обяви независимост от много по-голямата Сърбия през 2006. Страната е дълбоко разделена между такива, които се смятат за черногорци, и такива, които отричат ​​съществуването на черногорската нация. Около 30% от населението на страната от 600 000 души се идентифицира като сърби.

Около 30% от шестстотин хиляди души население в страната се самоопределят като сърби.

Йоаникий II ще наследи Митрополит Амфилохий, който почина през октомври след заразяване с коронавирус.

Организаторите на протеста заявиха, че не се противопоставят на назначаването на нов лидер на Сръбската Църква в Черна Гора, но са против неговото въдворяване в свято място, което символизира вековната борба на Черна гора за суверенитет и независимост.

Няма да допуснем по-нататъшно оскверняване на черногорските свети места от онези, които не признават Черна гора като държава и черногорците като нация“ – каза пред множеството Предраг Вусурович, организатор на протеста.

Йоаникий II пък каза в изявление, че оспорването на интронизацията му е „срам“.

Не съм изпратен от Църквата на Сърбия, нито от нейната държава. Не съм чужденец. Роден съм в Черна гора, гражданин съм на тази страна.“ – каза той.

Сръбската Патриаршия, най-голямата религиозна институция в Черна гора, изигра ключова роля в движение, което помогна да се победи дълго управляващото прозападно правителство миналата година. Църквата месеци наред водеше протести срещу предполагаемите планове на тогавашното правителство да отнеме имуществото ѝ, което черногорските власти отричат, имущество, което е на черногорската държава, а не на Сръбската Църква.

Бившето правителство беше отклонило Черна гора от сръбското, както и от руското влияние.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal