С благодарност към Майката Църква: Графично изображение на Майката Църква и нейната дъщеря – Православната Църква на Украйна

In other languages: EL – UA


Преди посещението на Негово Всесветейшество Вселенският Константинополски Патриарх г-н г-н Вартоломей, талантливият дизайнер и калиграф г-н Олексий Чекал изработи графично изображение на срещата на двете църкви и на двата града – Константинопол и Киев.

Според Олексий това ехо между гърците и украинците отвъд морето съществува повече от 1000 години. Беше необходимо от научна и иконографска гледна точка правилно да се покажат акцентите в свещената топография на двата града.

Той избра за основни символи Патриаршеския Храм на Света София в Константинопол и Ктедралния Храм на Света София в Киев с изображенията на Божията Майка в тези храмове. Като допълнителни символи в изображението са изобразени седалищата на Църквите – Фанар (Великата Школа, Ζωγράφειον Λύκειον) и Катедралата на Православната Църква на Украйна Златовърхия Храм на Свети Архангел Михаил в Киев.

За да подчертае идеята за топографията на местата, Олексий Чакал избра портата на Теодосий с образа на Константинопол (директен цитат от мозайката в Света София) и Златната порта в Киев. Византийски изображения и сюжети могат да се видят в орнаментите на Константинопол. По-горе са изобразени херувими, взети от купола на София в Константинопол, а отдолу герба на Византия.

В киевската версия са добавени украински слези (malva vulgaris) и кестени, както с украински барок, така и с украинска графика от 20-ти век (например с произведения на Василий Кричевски и Георги Нарбут). Но също и стилизиран тризъбец отдолу в духа на орнаментиката на София Киевска.

В този сложен проект езикът на дизайна беше изведен почти до иконографското ниво и довежда иконографията до лапидарно изявление.

Олексий отбеляза: „Рядко казвам тази фраза: но съм доволен от резултата до ускорен сърдечен пулс“.

Източник: Facebook

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal