Слово на Вселенския Патриарх Вартоломей на Информационното събитие за Гръцкото православно дървено сиропиталище на о-в Прингипо (Бююкада) | СНИМКИ

In other languages: TREL – EN


Изминаха повече от сто години, откакто великият филантроп Елени Зарифи, която помним с признателност и умиление, закупи и дари тази сграда, която е построена като луксозен хотел, за да стане сиропиталище на нашата Патриаршия.

Почти половината от този период нашият дом за сираци не само се е грижил за момичетата и момчетата сираци от нашата общност, но и ги е възпитавал като личности, които имат професия и могат лесно да се интегрират в обществото.

В онези трудни години, когато войните се водеха една след друга, а кризите изобщо не липсваха, тук се предлагаха възможности, които повечето деца, живеещи със семействата си, не можеха да се възползват.

Болката от това, че си без семейство, тук се опитвахме да облекчаваме, както и в други подобни сиропиталища под ръководството на благодетели от всички народи в Османската империя.

В епохата на републиканците тази благородна мисия продължава с усилията на много филантропи и педагози.

С други думи тази сграда, която е известна по целия свят със своите архитектурни особености е и паметник на социалната солидарност, прогресивното образование, саможертвата и състраданието.

Това е осезаемата и историческа форма на тези духовни ценности, от които ние отчаяно днес се нуждаем.

Съвестният дълг на всеки с гражданско самосъзнание е да сложи край на процеса на разпадане, който сиропиталището е преживяло през последните десетилетия и който разстройва всички нас, защото сиропиталището е общата ценност на всички нас, а неговата съдба е наша отговорност.

Поради тази причина нашата Патриаршия има за цел да укрепи сиропиталището, което е важна ценност на нашия Град и човечеството, като разпространи усилията си да го възкреси въпреки всички технически и икономически трудности.

На този етап искаме да се свържем с държавните органи, общините, неправителствените организации и всички почитатели на Истанбул (Константинопол), за да получим тяхната подкрепа.

Въпреки това, със силата да излезе от такова всеобхватно сътрудничество, този проблем с дългогодишен опит, може да бъде решен и сиропиталището да бъде пренесено в Истанбул, който е описан като кралицата на градовете.

По този смислен повод искрено поздравяваме и благодарим на всички, допринесли за спасяването на сиропиталището.

Нека Всемогъщият Бог ни даде да видим дните, когато работата приключи.

Снимки: Никос Папахристу / Вселенска Патриаршия

Източник: Ecumenical Patriarchate

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal