Скъпи български митрополити, дано поне бруталният побой над протестиращи български граждани да размекне коравосърдечните ви сърца | VIDEO


Година след антиправителствените протести срещу кабинета „Борисов“, на бял свят се появиха кадри от бруталния побой от полицейски служители срещу протестиращи граждани. Те са заснети през нощта на 10 юли 2020 от охранителните камери на Министерския съвет.

Побоят се случва зад колоните на сградата на МС.

На записите се вижда как полицаи-насилници извличат от редиците на протестиращите няколко души. След това някои от тях са отнесени буквално на ръце или влачени зад колоните на сградата. Там започва побоят. Вижда се как униформените един през друг, дори бутайки се, бият с палки, удрят и ритат задържаните. Сред служителите има и жена полицайка, която също ожесточено рита арестуван. Слагат им белезници и ги поставят на земята по корем. Малко по-късно се появяват и други служители. Един от тях стъпва с крак върху задържан. Някои от протестиращите са влачени по лице и нахвърляни един върху друг като чували с картофи зад колоната. Единствено задържана девойка се разминава с бруталните удари и е оставена седнала с белезници, докато младежите отнасят от време на време ритници дори и след като вече са в безпомощно състояние.

Налагани, арестуваните прекарват около половин час зад колоните на сградата. След това се появява полицейски бус и те са натоварени в него.

Нито тогава, нито днес след появата на тези кадри, Свещеният Синод на посткомунистическата Българска Църква не защити насилваните граждани.

Питаме се, способни ли са тези сърцераздирателни кадри да трогнат поне малко българските митрополити и да ги накарат да се позаинтересуват за собственото си паство, осъждайки действията на насилниците в пагони.

Самият факт, че нито Синодът, нито поотделно някой български митрополит не осъди насилието, показва, че Българската Патриаршия подкрепя побоищата.

Няма нито една църква в света, чиито йерарси да не се трогват от подобни сцени и да не ги осъдят. Освен, разбира се, Московската и Грузинската Патриаршии, които дори подстрекават полицейското насилие срещу граждани.

Важно е да се припомни, че клирик на Българската Патриаршия също беше бит от полицаи, но и той не беше защитен от Синода. Дори напротив – беше оплют от българските митрополити, по поръчка на Бойко Борисов. Добре знаете името му – Архимандрит Дионисий Мишев.

Съдейки от това, че отделни конкретни митрополити непрекъснато защитаваха Бойко Борисов и правителството му, агитираха гражданите да гласуват за Борисов и ПП „ГЕРБ“, награждаваха с различни църковни отличия Борисов и негови министри – можем да кажем, че задкулисно Българската Патриаршия също е работила срещу българския народ.

Имаме сериозни основания да считаме, че полицейското насилие, упражнено през 2020 срещу клирици и вярващи от БПЦ, участвали в антиправителствените протести, е поръчано именно от конкретни митрополити като акт на отмъщение.

Е, питаме ви, г-да митрополити, как искате младите хора в България да се черкуват, да бъдат част от църковния живот, след като вие не ги защитихте от полицейското насилие по времето на Бойко Борисов? Нека да ви кажем, че храмовете ви винаги ще бъдат празни по време на богослужения; и вместо в неделен ден да се черкуват стотици хиляди, дори и милиони, то в цялата страна ще се черкуват не повече от 2000-3000 души. И с всеки ден ще намаляват все повече и повече. Защото вашите действия и поведение предизвикват нищо друго, освен отвращение.

Патриархът и митрополитите ще имат ли очи, кураж и съвест да отидат при майките и бащите на пребитите и унижени по изключително жесток начин граждани, за да им целунат ръцете и да им поискат прошка, че не са защитили техните деца.

Г-да митрополити, осъзнавате ли, че отблъсквате не само младите хора от Църквата, но и всички останали, с вашето арогантно поведение и пълна незаинтересованост за живота, здравете и проблемите на българските граждани. Не забравяйте, че макар само на големите празници да ви пълнят касичките в храмовете, българските граждани плащат възнагражденията на клириците ви и то въз основа на едно крайно необективно и невярно преброяване на определящите се за православни християни в България.

И тъй като знаем, че Синодът на БПЦ каквото дава, го дава само срещу заплащане, отново питаме, колко пари би струвала на българските граждани любовта и подкрепата на митрополитите от БПЦ? Каква е тарифата на синодалните архиереи? Каква сума ще трябва да заплатим на архиереите, за да се трогнат те от страданието на гражданите, и да се позаинтересоват за тях?

При всичко това отново се питаме, нужна ли е Българска Патриаршия, която не функционира? Нужен ли е и настоящият състав на Свещения Синод (вкл. настоящият патриарх), който получава заплати за работа, която не върши? Питаме, каква дейност извършват патриархът и митрополитите в България? Нито катехизират и образоват клириците и вярващите си, нито осъществяват контрол върху клира, нито извършват милосърдна, социална и мисионерска дейност, нито заседават, някои от тях служат един път на три месеца, други един път в годината, други въобще не служат Божествени Литургии, а да не говорим, че не помним кога за последно всички заедно, целият Синод, са съслужили на обща Литургия и са се причастили от един Потир.

От Doxologia Infonews осъждаме действията на насилниците полицаи, както и на тогавашните техни ръководители в лицето на Бойко Борисов (бивш премиер), Младен Маринов (бивш вътрешен министър), Христо Терзийски (бивш вътрешен министър), Ивайло Иванов (бивш глав. секретар на МВР) и Георги Хаджиев (бивш директор на СДВР).

Надяваме се всички виновници да си понесат последствията.

Полицейското насилие е характерно единствено за тоталитарни, комунистически, постсъветски, неразвити държави, където липсва истинската и жива демокрация. Недопустимо е в страна-членка на Европейския съюз и НАТО да има подобни прояви на полицейско насилие.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal