СКАНДАЛНО: В Катедралния Храм в Сливен делят вярващите на грешници и праведници, и забраняват на праведници да влизат в Божия дом | СНИМКИ

PHOTO: facebook.com/aleksandar.milev.9803


Поредният позор и грубо погазване на Свещените Канони и Законите в Република България от страна на Сливенска Митрополия, която в последно време все повече се скандализира.

На фасадата на Катедралния Храм Свети Димитър в гр. Сливен, точно на входа над вратите на Храма е окачена табела с надпис:

Вход само за грешници! Праведниците не са желани в храма! (ср. Мат. 9:12,13; Ос. 6:6)“.

От Doxologia Infonews питаме, с какво право енорийският свещеник на храма – Евгений Янакиев, който заедно с брат му Силвестър все още не са низвергнати, въпреки множеството канонични престъпления извършвани от тях за които се полага низвержение, та с какво право този клирик като енорийски свещеник разрешава, а вероятно и инициира поставянето на такава табела на входа на един религиозен храм.

Първо, надписът на табелата е изваден от контекста на Светото Евангелие и е изопачен в един извратен християно-талибански стил. Абсолютно богохулство е като протестант да вадиш цитати от Библията и да ги залепваш по стени, и по този начин да стреляш по хората със своя религиозен фашизъм.

Второ, категорично никой няма право да ограничава достъпа до храма и да дели хората на праведници и на грешници, и според това лично нравствено качество да ги допуска или съответно да не ги допуска до Божия дом.

Всички храмове на Едната, Свята, Католическа и Апостолска Църква по целия свят са достъпни за всички. И всички хора, независимо от тяхната нравствена чистота, етнос, език, култура, пол, цвят на кожата, сексуална ориентация, социално положение и т.н., имат право да влизат в Божия дом да се помолят, да потърсят съвет от пастиря, или пък просто да посетят храма като туристи.

А това кой е грешник и кой е праведник, го знае само и единствено сърцеведецът Господ Бог, а не сливенските братя попове.

Недопустимо е да се дискриминират хората според техните религиозни качества! Надяваме се Прокуратурата да се самосезира за това престъпление.

Думите еди кои си „не са желани в храма“ са недопустими за един свещеник и за една църква! Само заради това Евгений трябва да бъде низвергнат от сан! И то веднага!

А иначе, ако решим да оспорваме цитата от Библията в така представения му вид, изваден от контекста, можем спокойно да попитаме: нима на Бог, който е безгрешен, забранявате да обитава в храма? Или пък, нима вие, клириците, заявявате, че всички, които влизат в храма, са грешници и между тях няма нито един праведник? Или пък, нима вие, клириците, заявявате, че праведниците нямат нужда от Бога и от общение с Него, съответно нямат нужда да посетят храма?

Но няма да задаваме тези въпроси, защото, както по-горе заявихме, не такъв е смисълът на конкретния цитат от Евангелието. И ние не сме протестанти, за да злоупотребяваме със Словото Божие.

Факт е, че енорийският свещеник във въпросния храм е крайно неграмотен по отношение на Православната вяра и Светото Евангелие, щом си позволява да вади цитат от Библията от неговия контекст, и да го изопачава, за да демонстрира своето низко ниво на интелект, култура и вяра в Бога.

Дори няма да питаме по какъв критерий Сливенският Митрополит Йоаникий е назначил Евгений Янакиев в Катедралния Храм на Свещената Митрополия на Сливен.

Припомняме, че по-рано Евгений забрани влизането с предпазни ковид маски в Катедралния Храм.

От Doxologia Infonews сме твърдо против в България да се ръкополагат и назначават за свещеници прости хора, неграмотни, занимаващи се с нарушения, престъпления, конспирации и всякакви други. Не може един човек, който няма църковно съзнание и вяра в Бога, който няма любов към ближните си, който не спазва Свещените Канони и Законите в страната, да бъде свещеник. И който митрополит си позволи да ръкополага такива, нека да помни, че това един ден ще се обърне срещу самия него. Защото каквото си посял, това и ще пожънеш.

От Doxologia Infonews за пореден път заявяваме: крайно време е Сливенският Митрополит Йоаникий да низвергне клириците Силвестър и Евгений Янакиеви! Ако Сливенският Митрополит Йоаникий продължава да се страхува, да се поддава на заплахи и натиск, и заради това да пренебрегва своите канонични задължения, то нека си подаде оставката като митрополит и Катедрата му да бъде заета от човек, който да си върши работата в полза на Църквата! Не може Църквата да спре да функционира заради това, че един митрополит е страхлив и неспособен да си върши работата и да озапти двама свои клирици, заради които имейл пощата на Doxologia Infonews се препълва, неможейки да поеме твърде многото сигнали и оплаквания срещу тях.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal