Световният съвет на църквите: Талибаните трябва да зачитат достойнството и правата на всички хора на териториите, които сега контролират

PHOTO: Albin Hillert/WCC


Световният съвет на църквите изрази загриженост и призова за молитви за хората в Афганистан, тъй като нараства страхът от насилие и потисничество.

Хората, които вече са страдали в продължение на десетилетия от въоръжени конфликти, разселване, потисничество, корупция и лошо управление, отново изпаднаха в страх и несигурност в резултат на драматичното развитие през последните няколко дни.“ – каза Мариан Ейдерстен, директор по комуникациите на Световния съвет на църквите. Ейдерстен говори от името на в.и.д. генерален секретар на Световния съвет на църквите Негово Всеблагоговейнство проф. д-р Протойерей Йоан Саука, който в момента е в отпуск.

Ние се молим специално за жените и момичетата в Афганистан, за това тяхното достойнство, права и стремежи да не бъдат отричани, но те да имат достъп до образование и до правата и свободите, които са им обещани както от управляващите, така и от международната общност.“ – каза Ейдерстен.

Талибаните трябва да зачитат достойнството и правата на всички хора на териториите, които сега контролират, подчерта тя.

Призоваваме всички съответни органи – в Афганистан и по другите места – да гарантират безопасността и сигурността на всички афганистанци, включително тези, които бягат от страната поради страх от насилие, потисничество и преследване.“ – гласи изявлението на Световния съвет на църквите.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal