Световният съвет на църквите изпрати писмо на солидарност до Вселенския Патриарх Вартоломей и Атинския Архиепископ Йероним II във връзка с пожарите

In other languages: EN1EN2


Докато горските пожари продължават да бушуват в Гърция, САЩ, Албания и Русия, Световният съвет на църквите се обърна с писмо в знак на солидарност с църквите и общностите, които се евакуират заради пожарите, както и към онези, които са изгубили своите домове или близки.

В писмото, изпратено от в.и.д. генерален секретар на Световния съвет на църквите Негово Всеблагоговейнство проф. д-р Протойерей Йоан Саука до Вселенския Патриарх Вартоломей и Атинския Архиепископ Йероним II, се казва:

Докато хиляди хора се борят да се примирят с травмите и опустошенията, причинени от неотдавнашните пожари във вашите страни, искам да изразя нашата солидарност с вас и с всички, които са претърпели загуба на близки или поминък.

Световният съвет на църквите и всички негови църкви-членки по целия свят се молят за вас и за всички, които се стремят да осигурят спокойствие на страдащите.

Става все по-очевидно, че пожарите тази година по целия свят не са от същия мащаб, както в предишните години. Те са част от екстремните явления, които все повече се наблюдават вследствие на изменението на климата. Индуцираното от човека изменение на климата се ускорява и фундаментално променя единствения ни планетарен дом.

Тази трагична ситуация мобилизира много страни, които обединяват усилията си, за да спасят страдащите от такава природна катастрофа. Благодарим и на тези професионалисти и доброволци, които участват в операциите, рискувайки собствения си живот.

Във времена на такава криза и скръб човек се нуждае от нещо повече от подслон, физическа храна и препитание, а църквите са там, за да осигурят утеха и съвет, гостоприемство и надежда, сила и солидарност. Изразявам най-дълбокото си съчувствие към Вселенската Патриаршия и Еладската Църква, тъй като те се грижат за нарастващ брой хора, засегнати от горски пожари.

Молим се за хората във всички общности, опустошени от горски пожари, молим се за хората, несигурни за собственото си бъдеще.

Молим се Божията благодат и мъдрост да ви укрепяват, както Пророк Йов беше насърчен и укрепен, докато продължавате да водите хората през тези трудни времена.“ – пише Отец Йоан Саука.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal