Руският Митрополит в Киев Онуфрий дойде на парада, където беше и Вселенският Патриарх, макар преди това да беше заявил, че няма да отиде | СНИМКИ

In other languages: UA EL


Въпреки факта, че от Руската Църква в Украйна заявиха, че нейни представители няма да участват в събитията, на които присъства Вселенският Патриарх Вартоломей, ръководителят на руското църковно присъствие в Украйна Митрополит Онуфрий (Березовски) отиде на тържествения парад по случай 30-годишнината от Деня на независимостта на Украйна.

Присъствието на Онуфрий беше записано от телевизионните камери на живо: той седеше в ъгъла, вероятно така, че никой да не обърне внимание на присъствието му. Но беше заснет.

Не толкова отдавна „известни украинци“ и вярващи от Руската Църква в Украйна написаха писмо до Патриарх Вартоломей, в което се посочва, че никой от официалните представители на „Украинската Православна Църква – Московска Патриаршия“ (Руска Църква в Украйна) няма да участва в тези тържества в чест на Деня на независимостта на Украйна на 24 август, тъй като всички тържества ще присъства и Вселенският Патриарх Вартоломей.

Също така на 24 август сутринта Руският Митрополит в Бориспил г-н Антоний (Паканич), който обикаля социалните медии като трол, се похвали, че са дошли за да се помолят за Украйна в Света София Киевска, защото там го няма Вселенски Патриарх. Коментирайки молитвеното събитие в София, той написа: „Искам да отбележа, че Патриарх Вартоломей не присъстваше. Това беше позицията и становище на нашата Църква (РПЦвУ – Бел. прев.), както посочих по-рано в други коментари. А именно, че Украинската Православна Църква (РПЦвУ – Бел. прев.) няма да участва в събитието в Света София, ако Патриарх Вартоломей присъства“.

Патриарх Вартоломей не присъстваше на тази молитва, тъй като е за религиозните лидери на Украйна. Имал е предложение да отиде, но в този момент е имал други ангажименти и е преценил да не отива. Това че той е решил да не отиде, не означава, че това е заради измисленото писмо на РПЦвУ, че няма да отидат, ако Патриарх Вартоломей присъства. Това е негово лично решение. От РПЦвУ много добре са наясно, че те са в изолация в Украйна както от тамошната държава, украински народ и Църква на Украйна. Не само това, те дори са изолирани от религиозните лидери на другите вероизповедания в страната. Надали някой в президентската администрация на Зеленски е чел писмото на Онуфрий.

От друга страна тяхната лъжа лъсва и на парада. Онуфрий заедно с Паканич както се видя на живо, присъстваха на парада на площат Независимост. Там беше и Вселенският Патриарх. Явно в този случай Патриарх Вартоломей не им е „пречил“, след като са решили да отидат. При всички случаи са се засекли с него… Поне главите да са си навели от срам…, ако изобщо имат такъв.

Още по-категорично Паканич, който е дясната ръка на Онуфрий и приятел на олигарха Вадим Новински, преди няколко дни заяви следното: „Можем да кажем недвусмислено, че на онези събития, където ще присъства Патриарх Вартоломей, няма да има представител на Украинската Православна Църква (РПЦвУ – Бел. прев.)“.

Предаването на живо ясно и категорично показа, че Онуфрий е бил на събитията, където е бил и Вселенският Патриарх Вартоломей. Сега вярващите на руското църковно присъствие в Украйна не трябва да разбират за този акт на Онуфрий за да не го нарекат „предател“. За кого отидоха чак до летището, за да се срещнат с Патриарх Вартоломей ли? Наистина ли плакатът с Онуфрий и платените акции не помогнаха?

Това вероятно се дължи на страха от украинския народ. В края на краищата, всички помнят добре как представителите на руското църковно присъствие в Украйна не влязоха вътре във Върховната Рада, за да почетат падналите украински герои. Ситуацията беше близка до тази. Но ръководството на РПЦвУ имаше достатъчно мозък, за да дойде на парада за Деня на независимостта на Украйна.

Тук може да видите всичко от посещението на Вселенския Патриарх в Украйна.

Източник: df.news

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal