Решения на Синода на Еладската Църква. Църковно разследване и евентуално налагане на наказания на Митрополитите на Етолия Козма и на Китира Серафим | СНИМКИ

In other languages: ELEN


Постоянният Свещен Синод на Еладската Църква заседава на 25 и 26 август на своята 164-та синодална сесия, под председателството на Блаженейшия Архиепископ на Атина и на цяла Гърция г-н г-н Йероним.

Заседанието на Постоянния Свещен Синод на Еладската Църква приключи, без да излезе с окончателно решение по казуса за недисциплинираността на Митрополитите на Етолия Козма и Китира Серафим. Синодалните архиереи решиха да започнат процедурата по църковно разследване, което най-вероятно ще доведе до налагането им на тежки църковни наказания.

Постоянният Свещен Синод изслуша обясненията на двамата архиереи, които са обвинени в извършването на шест (6) църковни нарушения в пасхалния период във връзка с държавните здравни мерки, взети за Пасха с цел спиране на пандемията от коронавирус.

Двамата архиереи останаха твърди в своите позиции, въпреки факта, че показаха цялото си уважение пред синодалните архиереи и Синода като цяло.

Синодът реши единодушно по време на вчерашното си заседание във връзка с чл. 143 от Закон № 5388/1932 „За църковните съдилища и съдебните процедури“ да даде недисциплинираните Митрополити на Етолия Козма и на Китира Серафим на църковното следствие, което подробно ще разследва тяхното поведение в периода на Пасха, което е в пълно нарушение на законите в страната и на Енцикликата на Свещения Синод на Еладската Църква. Като църковни следователи по това дело са назначени Митрополитите на Демитриада г -н Игнатий и на Александруполис г-н Антим.

По-конкретно, Високопреосвещените Митрополит на Етолия г-н Козма и на Китира г-н Серафим са дадени чрез своите събратя Архиереи на Първоинстанционния синодален съд, който трябва да излезе със съдебно решение, въз основа на приложените доказателства от разследването на Митрополита на Димитрида и Митрополита на Александруполис.

На снимката: Обвинените в извършване на редица църоковни нарушения Митрополити на Китира Серафим (вляво) и на Етолия Козма (вдясно)

По време на вчерашното заседание Негово Блаженство представи на членовете на Постоянния Свещен Синод изратеното писмо за оставката на Високопреосвещения Митрополит Тира, Аморгос и островите г-н Епифаний. Архиепископ Йероним заяви, че ще вземе решение след като се свърже с Митрополита на Тира. Митролит Епифаний е заявил на Архиепископ Йероним, че не е подписвал писмо с неговата оставка. Още в същия ден, Митрополит Епифаний е изпратил второ писмо до Синода, в което опровергава публично изнесената информация, че си е подал оставката. По този начин, въпросът с оставката на Митрополит Епифаний вече е приключен.

Постоянния Свещен Синод на Еладската Църква реши Свещеният Синод на Йерархията на Еладската Църква, който ще бъде свикан през месец октомври тази година, да заседава в Междуправославния Център на Синода в Монастира Пендели с оглед спазването на всички мерки срещу разпространението на коронавирус. В голямата зала на Монастира има достатъчно просторно пространство, за да може да заседава Йерархията на Църквата, която се състои от Архиепископа на Атина и 81 митрополити.

Постоянният Свещен Синод благодари сърдечно на Негово Божествено Блаженство Йерусалимския Патриарх Теофил III, Негово Блаженство Сръбския Патриарх Порфирий, Негово Блаженство Румънския Патриарх Даниил, Негово Блаженство Митрополита на Варшава и на цяла Полша Сава, на Високопреосвещения Архиепископ на Хелзинки и на цяла Финландия Леон (Лъв), Католикос на Арменския Католикат на Киликия Арам I и Архиепископа на Кентърбъри от Англиканската Църква Джъстин Уелби, които изпратиха писма на съпричастност и подкрепа относно катастрофалните пожари в Гърция.

Постоянният Свещен Синод изказва своята благодарност към всички пожарникари, служители на бреговата охрана, военни, служители на Гръцкия червен кръст и на всички доброволци, участвали в погасяването на пожарите в страната. От Синода благодарят също и на всички държави, изпратили помощ на Гърция, на техните пожарникари и доброволци.

Синодалните архиреи взеха решение Еладката Църква да разпредели своите ресурси така, щото да помогне на всички пострадали в страната хора, остали без дом след катастрофалните пожари.

Синодът реши да изпрати представители на Еладската Църква на Конгреса за верска търпимост и мир, който се организира от Католикос Патриарха на арменците Карекин II.

Синодът реши да изпрати представители на Еладската Църква на Генералната Асамблея на Европейската междуцърковна комисия за бежанците, която се организира в Брюксел идния месец октомври.

Постоянният Свещен Синод на Еладската Църква одобри и каталога с избираемите архимандрити и епископи за митрополити на овакантените и овдовелите катедри.

Накрая, Синодът се зае с въпросите относно командироването на клирици и възникналите проблемии въпроси в Свещените Митрополии.

След края на заседанието, в Синодалния параклис беше отслужен Трисаий за упокоение на душата на блаженопочившия Митрополит на Перистери Климент. На Трисагия присъстваха всички синодалните архиереи заедно с Архиепископа на Атина. Трисагият беше отслужен от Митрополита на Дидимотихон Дамаскин.

Източник: Εκκλησία της Ελλάδος

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal