Радват ли се малките деца в България на книжките, издавани от Ловчанския Митрополит Гавриил


От Doxologia Infonews се питаме, дали малките деца в България се радват на детските книжки, които издава Ловчанският Митрополит Гавриил, както и дали техните родители въобще се впечатляват от силната архипастирска любов на Митрополит Гавриил, изразена чрез… издаване на книжки.

Прави впечатление, че чрез тази книжка, макар и хубаво начинание за житието на Свети Лука, Архиепископ Симферополски, се прокарват руски религиозни практики, изобразяване на руски кръст, който е различен от византийския православен кръст, забулване на малки момиченца, девойки и жени – традиция, чужда на Православната Църква, дошла от предислямския период на Монголска Московия и пр. както и изображения на руски храмове с луковични куполи и руски кръстове, които ще останат в съзнанието на малките деца едва ли не като като еталон за Православие.

Не бива чрез детски религиозни книжки да се прокарва московска религиозна пропаганда.

Нашата традиция е византийската, а не руската!


„Свети Лука – бърз помощник“ е заглавието на новата православна книга за деца на Ловчанска Епархия. Изданието, което е част от поредицата „За децата на България“, разказва на малкия читател за великия светител, изповедник, лекар и чудотворец свети Лука Кримски (Войно-Ясенецки). „Христово детенце“, обръща се авторът на текста към своя малък читател и го повежда с много любов и благоговение по стъпките на светеца, през неговото детство, учение, световни открития в медицината, беззаветна вярност на Христа, жертвена любов, небесна слава.

Обичан по целия свят и прославян заради многобройните чудеса на изцеления, свети Лука е един от най-почитаните светци и в България. На него са посветени част от най-хубавите православни издания в страната ни, сред които е и сборникът с негови чудеса, съставен от Арголидския митрополит Нектарий и издаден на български от Ловчанска епархия под заглавието „Бърз помощник: чудесата на свети Лука днес“. А от днес на книжния пазар вече е и красиво илюстрирана детска книга, съдържаща животоописанието на светеца и негови чудеса.

Уверени сме, че настоящето издание ще послужи за радост и опора на много детски сърца в България, за възхвала и любов към нашия Господ Иисус Христос. Защото в лицето на Неговия светител Лука те ще узнаят още един небесен приятел и закрилник, който през целия им живот ще бъде техен бърз помощник.

Източник: Ловчанска Митрополия

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal