Начало » Новини » Светът » Продължава да нараства насилието срещу християни в Индия

Продължава да нараства насилието срещу християни в Индия

Въпреки вълната от Covid-19 не спира насилието срещу християните в Индия. Това посочва доклад на Обединения християнски форум (UCF), организация за правата на християнските малцинства, която през последните шест месеца в страната е регистрирала 154 случая на насилие в 17 индийски щата.


Най-много случаи са регистрирани през януари (34 случая), последвани от юни (28 случая) и март (26). Чхатисгарх и Джаркханд се нареждат на първо място сред щатите с най-много насилие тази година, с 22 случая, следвани от Утар Прадеш (19) и Карнатака (17). Но нападения са регистрирани и в Мадхя Прадеш (15), Одиша (12), Махаращра (9), Тамил Наду (6), Пенджаб (6), Бихар (6), Андра Прадеш (4), Утаракханд (3), Делхи (3), Харяна (2), Гуджарат (2) и в Телангана, Западна Бенгалия, Асам и Раджастан (по 1 случай).

За последните шест месеца, на специалният безплатен телефонен номер на организацията са получени 1137 молби за помощ. UCS успя да освободи 86 несправедливо арестувани християни и да отвори отново 29 църкви, затворени за култа след вандализъм или индивидуални или групови нападения срещу вярващите. Сред жертвите са предимно християни далити (извън каста), племена и жени. Насилието често се случва със съдействието на полицията, докато редки са случаите, в които извършителите са преследвани.

В допълнение към насилието има и тормоз от страна на властите, като забраните, наложени на християнски религиозни демонстрации с различни претексти или съдебните дела за предполагаеми принудителни покръствания, седем през цялата тази година. Трябва да се отбележи, че въпреки все по-строгите закони в тази област, досега нито един християнин в Индия никога не е бил признат за виновен от съд. Според последното преброяване от 2020 г. броят на християните в страната остава стабилен – 2,3% от населението.

Източник: vaticannews.va

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal