Престави се в Господа на 94-годишна възраст Кардинал Едуардо Мартинес Сомало

На 94-годишна възраст, във Ватикана почина испанският кардинал, почетен председател на Дикастерията за богопосветения живот, който по време на вакантното седалище през 2005 г. бе кардинал-камерлинг и е изпълнявал ключови роли в Светия престол още от млад свещеник. Погребението ще се извърши през следващите дни в неговата родина.

In other languages: EN


„Голямо достойнство“ и „достолепна скромност“. С тези думи са представени качествата на кардинала и те са казани от един папа. Когато малко преди 31 март 2007 г., в деня на 80-тия си рожден ден, Едуардо Мартинес Сомало, тогава кардинал-камерлинг на Свещената римска църква, пише на Бенедикт XVI, за да му съобщи, че се отказва от длъжността поради навършена възраст, папата му изпраща писмо, което зад формата разкрива по същество голямо уважение.

Понастоящем почетният папа, в няколкото реда, написани на 4 април 2007 г., използва поредица от съществителни и прилагателни: „усърдие“, „компетентност“, „любов“, изразходвани в служение на Светия престол, освен, че изтъква онова поведение на скромност и достойнство, проявени от камерлинга в момента, в който със смъртта на Йоан Павел II той става най-висшият авторитет pro tempore на Църквата, така че всичко в писмото потвърждава „искреното оценяване“ на свещеника и епископа, останал „тясно свързан“ с мисията на Апостолическия престол.

Историята на кардинал Мартинес Сомало е постоянно движение от и към Рим, още от зората на неговото служение, когато преди свещеническото си ръкоположение той е изпратен от Испания (роден е в Баньос де Рио Тобия, провинция Ла Риоха), за да завърши обучението си в Папския Испански колеж и Папския Григориански университет, където завършва теология и каноническо право. В Рим бъдещият кардинал става свещеник през 1950 г., връща се в родната си епархия Калахора и Ла Калсада-Логроньо и след това отново заминава за Рим, този път за да посещава курсовете на Папската църковна академия, тоест училището на бъдещите дипломати на Светия престол. През август 1956 г. той влиза в Държавния секретариат, където става ръководител на испанската секция, поради което през август 1968 г. той придружава Павел VI на апостолското поклонение в Колумбия за 39-тия Евхаристиен конгрес.

Прекарва 14 години във Ватикана, след което през април 1970 г. е назначен за съветник на Апостолската делегация във Великобритания. Но само шест месеца след това, през октомври, Държавният секретариат отново го извиква в своите редици като съветник, а след това като пряк сътрудник на тогавашния заместник, архиепископ Джовани Бенели.

На 12 ноември 1975 г. той отново напуска Рим. Павел VI го назначава за архиепископ и го изпраща като апостолически нунций в Колумбия, но и в този случай само след четири години Светият престол го призовава обратно.

Този път Йоан Павел II, през май 1979 г., го назначава заместник на Държавния секретариат, длъжност, която заема до 1988 г., годината, в която папа Войтила го въздига в кардиналски сан. През същата година той става и префект на Конгрегацията за Божествения култ и дисциплината на тайнствата, пост, който кардинал Мартинес Сомало напуска през 1992 г., за да се посвети на ръководството на Конгрегацията за институтите за богопосветен живот и обществата за апостолически живот, на която през 2004 г. той става почетен префект.

Източник: vaticannews.va

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal