Престави се в Господа Архонт музикоучителят на Вселенския Престол и Протопсалт Стефанос Донциос

In other languages: EL


Днес на 07 август 2021, около обяд се престави в Господа на 86-годишна възраст, Архонт музикоучителят на Вселенския Престол и Протопсалт на Митрополитския Храм на Свети Пантелеймон във Флорина г-н Стефанос Донциос.

Стефанос Донциос е роден през 1935 г. в Неа Малгара, Солун.

От малко дете Стефанос е показвал своята наклонност към псалтикийното изкуство, а от друга страна, той хранеше вътре в сърцето си голяма любов към Църквата.

През 1945 г. се установява в Солун, където започва неговия път на развитие във византийската музика.

След това той се записва в Школата по византийска музика на Свещената Митрополия на Солун, където се обучава от едни от най-добрите псалти за онези времена. Стефанос Донциос завършва Македонската консерватория в Солун, а по-късно и Националната консерватория в Атина.

През 1960 г. се установява със семейството си във Флорина, където е назначен за протопсалт в Свещения Храм на Свети Георги в града.

През 1968 г. тогавашният Митрополит на Флорина г-н Августин Кандиотис го назначава за протопсалт в Митрополитския Храм на Свети Пантелеймон, където служи до днес.

От 1976 г. преподава в Школата по византийска музика на Свещената Митрополия на Флорина, където изпълнява длъжността директор, а от 2000 г. преподава византийска музика в Консерваторията на Областното самоуправление на Флорина, което днес носи наименованието Консерватория на Флорина, Префектура Западна Македония, вследствие Закона Калистратис относно новото административно деление на страната.

Също така, г-н Стефанос Донциос е диригент на хора на Сдружението на протопсалтите на Флорина, който се състои от 30 членове и е изнесъл множество концерти както в град Флорина, така в останалата част на Гърция и редица страни от Балканите.

На 01 октомври 2000 г. Негово Божествено Всесветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей го награждава с офикия Архонт музикоучител на Вселенския Престол чрез ръковъзлагане на Високопреосвещения Митрополит на Флорина г-н Теоклит.

Източник: orthodoxia.info

На снимката: Двамата велики Архонти музикоучители и протопсалти на Вселенския Престол на среща на архонтите офикиалии на Вселенската Патриаршия в Солун през 2007 г. Сега и двамата отново са заедно в Небесната Църква.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal