Президентът на Украинския конгрес обсъди с Вселенския Патриарх перспективи за разширяване диоцеза на ПЦУ в чужбина, с цел противодействие на руската пропаганда, агресия и империализъм

In other languages: UA


Президентът на Световния конгрес на украинците Павел Грод е разговарял с Вселенския Патриарх Вартоломей за необходимостта от разширяване диоцеза на Православната Църква на Украйна в чужбина. Според него, подобни мерки са важни за ограничаване влиянието на Московската Патриаршия и руската пропаганда, агресия и империализъм върху украинската диаспора.

Когато някой емигрира от Украйна, като дойде той търси църква – едно от основните неща. Ако не намери украинска православна църква, към която да се присъедини, той веднага отива към руска такава. А всички знаем, че РПЦ е ръката на Кремъл, дори в диаспората. Ето защо е важно да можем да създаваме и откриваме украински православни църкви в диаспората. Това обсъдих с Вселенския Патриарх“ – каза Грод пред Радио Свобода.

Според него, религиозната стратегия е важен фактор за украинците в чужбина, и мощен инструмент за противодействие на Русия.

Да се даде на ПЦУ диоцез извън Украйна. Патриарх Вартоломей остана много отворен към тази идея.“ – допълни Павел Грод.

Източник: df.news

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal