Преди хомофобските прояви на Грузинската Патриаршия, Патриарх Илия II се е радвал на най-високо доверие сред грузинските граждани, сочи проучване на IRI


Сред имената на известни личности в Грузия, Грузинският Католикос-Патриарх Илия II се радва на най-високо доверие сред грузинските граждани. Това сочат данни от проучване на Международния републикански институт на САЩ (IRI), проведено през юни 2021 сред 1500 респонденти.

Уважение и симпатии към Негово Блаженство са изразили 88% от анкетираните граждани.

Според изследването, Патриархът е следван от кмета на Тбилиси Каха Каладзе (58%), бившия премиер на Грузия Георги Гахария (56%), настоящия премиер на Грузия Иракли Гарибашвили (40%) и президента на Грузия Саломе Зурабишвили (31%).

Що се отнася до институциите, проучването показва, че грузинската армия води с най-висок процент (85%), а Грузинската Патриаршия е на второ място (80%).

Сред медиите, телевизията на Грузинската Патриаршия Ertsulovneba TV (ერთსულოვნება) е с около 1-2% рейтинг.

Важно е да се отбележи, че допитването не е напълно обективно към днешна дата, тъй като е проведено преди хомофобското насилие, проявено от йерарси и клирици на Грузинската Патриаршия по време на гей прайда на 05 юли 2021 в Тбилиси. Припомняме, че тогава Грузинският Патриарх и грузинските митрополити подстрекаваха клириците и вярващите да протестират с насилие срещу гей парада и да бият участниците. Именно тогава беше нападнат и телевизионен оператор, който по-късно почина от раните си. Припомняме, че на 24 юли 2021 Архиепископът на Схалта Спиридон обяви ЕС и НАТО за „път към ада“, и похвали Сталин и Путин. Doxologia Infonews категорично осъжда насилието и омразата от страна на Грузинската Патриаршия срещу LGBTQ гражданите, Запада, Европейския съюз и НАТО.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal