Празникът на Свети Калиник, Митрополит Едески в Едеса | СНИМКИ

In other languages: EL


Свещената памет на Свети Калиник, Митрополит Едески беше тържествено отпразнувана в Свещения Катедрален Храм Покров Богородичен в Едеса, в катедрата на Свещената Митрополия на Едеса, Пела и Алмопия, където той дълги години е служил като Архиерей.

На празника участваха Високопреосвещените Митрополити на Атланта г-н Алексий (Вселенска Патриаршия), на Навпакт и Свети Власий г-н Йеротей, на Сисани и Сиатиста г-н Атанасий и пастиреначалникът на Свещената Митрополия на Едеса г-н Йоил, както и множествено клирици между които протосингелите на Митрополиите на Навпакт Архимандрит Калиникос и на Едеса Архимандрит Стефанос.

В навечението на празника, събота 07 август, беше посрещната Честната Глава на Свети Калиник Едески, а след това беше отслужена Велика Архиерейска Вечерня с хоростасия на Митрополита на Сиатиста г-н Атанасий, който и проповядва божието слово.

В деня на празника, неделя на 08 август, беше отслужена Утреня с хоростасия на Митрополита на Навпакт г-н Йеротей, а след това и Многоархиерейска Божествена Литургия, възглавена от Високопреосвещения Митрополит на Атланта г-н Алексий в съслужение с останалите трима архиереи.

Божието слово проповядва Високопреосвещеният Митрополит на Навпакт г-н Йеротей, който направи паралел между личността на Свети Калиник с тази на неговия съотечественик Свети Козма Етолийски, когото той особено почита. В края на Божествената Литургия беше благословено и коливото на Светията.

На свещените последования присъстваха зам.-префектът на Пела г-н Димитриос Дзамдзис, кметът на Едеса г-н Димитриос Яну, кметът на Термо (родното място на Светеца) г-н Спирос Констандарас, депутати от Пела, представители на военните и полицията, както и представители на местните власти и служби.

Източник: orthodoxianewsagency.gr

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal