Православната Църква на Украйна представя специално книжно издание, посветено на Вселенския Патриарх Вартоломей | СНИМКИ

In other languages: EL – EN


Автор: Костас Онисенко

Специално издание, посветено на Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей ще бъде пуснато в Украйна по повод посещението му в страната.

Книгата, озаглавена „Вартоломей I: 30 години патриаршеско служение през призмата на Украйна“, е посветена на една двойна годишнина: 30 години патриаршеско служение на Патриарх Вартоломей и 30 години от независимостта на украинската държава.

Тези на пръв поглед независими годишнини наскоро придобиха значителна връзка помежду си, когато Вселенският Патриарх, който се грижи за единството на Православието в Украйна, направи решаващ принос в тази насока със създаването на поместната Православна Църква в Украйна.

Авторите на книгата са използвали почти неизвестни за украинците гръцки и английски източници, за да разкажат на своите читатели най-новата история на отношенията между Киев и Константинопол и да покажат значението на действията на Всесветейшия Вселенски Патриарх за днешните украинци.

Освен това се очаква това издание да допринесе за нарастващия вече интерес на украинците към развитието на Православието в Украйна и укрепването на отношенията с Вселенската Патриаршия.

Представянето на книгата ще се състои утре, 18 август, в Храм на Свети Апостол Андрей в Киев. Събитието се организира от Ставропигията на Вселенската Патриаршия в Украйна и Сдружението в памет на Негово Блаженство Митрополит Володимир.

Редакционният колектив на изданието се ръководи от Екзарха на Вселенския Патриарх в Украйна, Преосвещения Комански Епископ г-н Михаил и Високопреосвещения Переяславско-Вишневски Митрополит г-н Александър (Драбинко) от Православната Църква на Украйна.

Източник: orthodoxtimes.gr

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal