Православен храм на о-в Крит временно ще стане ваксинационен ковид център

PHOTO: Robert Dannbauer

In other languages: EL


Храмът на Свети Николай в Арханес на о-в Крит, селище на 20 километра разстояние от Ираклион ще стане ваксинационен ковид център за определен период от време.

На 06 септември от 09:00 ч. до 14:00 ч. вярващите хора ще отидат в храма за да се ваксинират.

За първи път в Гърция православен храм за известно време ще стане ваксинационен център.

Свещеникът на храма иска да покаже на всички, че науката и Църквата не само могат да си сътрудничат и да имат синергия помежду си на теория, но и на практика. „Това е християнският начин за това“, заяви отец Андреас Калиондзакис.

Целта е да отправим посланието, че Църквата не е против, че се интересува както за духовното, така и за телесното здраве на човека“, заяви пред «Καθημερινή» отец Андреас – благодарение, на когото тази идея се реализира.

Евангелието казва „пази тялото си като очистител на душата“, а ние сме задължени да опазваме здравето на нашите тела, не може Църквата да саботира науката; богословието и науката трябва да си сътрудничат“, добави отецът.

Отец Андреас започна на практика конкретното сътрудничество между Църква и наука, срещайки се в едно предаване с професора по пулмология към Критския университет г-н Никос Дзанакис.

От дълго време търсим една таката семиологична процедура, която да даде тон на приноса на Църквата за ваксинацията, защото малка част от йерарсите и свещениците се противопоставят на нея“, заяви г-н Дзанакис.

Ние се възползвахме от предложението на отец Андреас“, добави пулмологът.

Гражданите, които ще бъдат ваксинирани в храма, ще получат еднократна доза от ваксината на Johnson & Johnson като имат срок до 01 септември да заявят, че искат да бъдат ваксинирани. От друга страна, директорът на VII-ма Здравна префектура на Крит г-жа Елени Борбудаки заяви, че има възможност за ваксиниране и на всички онези, които в последния момент променят решението си.

Особено в Крит има огромно посещение от туристи. Много е важно за нас да изградим една имунизационна стена за да можем да сме спокойни. Конкретната инициатива на отец Андрес ще помогне в това начинание. Аз съм ентусиазиран, защото това ще има много сериозен положителен принос за доброто развитие на усилията за ваксинацията в страната“, добави проф. Дзанакис.

Вече реакциите са окуражаващи. Вярващите християни, които преди това са били антиваксъри, вече са си променили мнението. Имаме само няколко отрицатели в енорията. Само около 10 – 15 души до този момент са против ваксината“, добави свещеникът.

От самото начало исках да помогна в тази критична ситуация, в която се намира човечеството, защото Църквата се интересува от човека, душата и тялото“, подчерта отецът по Първа програма на Гръцкото национално радио в предаването „Сутришна компания“ с Катерина Серети и Дионисиос Хадзимихалис.

Отецът пред националното радио добави, че постоянно работи с антиваксърите, за да ги убеди, че не са прави и не постъпват християнски към себе си и своите ближни. Той заяви, че повечето, които са се регистриали за ваксинация са бивши антиваксъри, които той е разубедил с разговори и беседи. „Някои от тях остават непреклонни. Уважавам тяхното мнение, не ги насилвам да се ваксинират. Продължавам да работя с тях“.

Искам да помогна на човека, защото всеки ден умират стотици наши ближни“, заяви накрая отец Андреас Калиондзакис.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal