Появата на Руската Църква в Украйна в края на XVII век или как нейните епископи предадоха собствената си Майка Църква Вселенската Патриаршия

In other languages: ELUA


В Московската Патриаршия отново прибягват до изкривяване на историята. На брифинг в Киево-Печерската лавра Митрополитът от Руската Православна Църква в Украйна (РПЦвУ) Антоний (Паканич) заяви, че Руската Православна Църква води началото си от княз Владимир Велики и Киевската Митрополия. Но тогава Киевската Митрополия е била в диоцеза и подчинена на Вселенския Патриарх. Възниква въпросът, откъде идва Московската Патриаршия на територията на съвременна Украйна, ако по-рано Вселенската Патриаршия е била тук?

…В Украйна има само една поместна Православна Църква, която води началото си от Светия Княз Владимир – това е Украинската Православна Църква (РПЦвУ – ред.). През цялата история нашата Църква е била наричана по различен начин, но това е УПЦ (РПЦвУ, – ред.) Тя е наследникът на Киевската Митрополия, появила се веднага след Покръстването на Киевска Рус. Има много структури, които също се наричат ​​православни, християнски, но по един или друг начин, ако погледнем историята, ще видим, че това е част от нашата Църква, която в един или друг момент се отдели от своята Майка Църква“, заяви Митрополит Антоний Паканич.

На снимката: (вляво) Руският Митролит Антоний (Паканич) и до него (в средата) Руският Митрополит в Киев Онуфрий (Березовски)

Антоний (Паканич) отново не споменава важния факт, че Киевската Митрополия на Вселенската Константинополска Патриаршия е действала в Рус-Украйна от началото на Християнството и до 2018 г. Този факт е табу за представителите на РПЦвУ, защото ако започнат публично да напомнят за ролята на Вселенската Патриаршия в Рус-Украйна през VIII – IX век, тогава ще трябва да признаят, че са предали своя Предстоятел – Вселенския Патриарх. Повечето от йерарсите на РПЦвУ са предатели, които са попаднали под контрола на Москва и които сега не искат да променят нищо. Те не искат да последват Томоса за автокефалия на Православната Църква на Украйна, предоставен от Вселенския Патриарх Вартоломей на Киевската Митрополия, Вселенска Патриаршия.

Всички чествания на Деня на Покръстването на Рус-Украйна в РПЦвУ се проведоха без да се споменава Вселенската Патриаршия, която е Майка Църква на православните християни в Украйна. Напротив, РПЦвУ избухна в гняв и застана на „молитва“ с плакати срещу Вселенския Патриарх Вартоломей, когото самите те бяха предали.

Вместо да благодари на Вселенската Патриаршия за изцелението на разделеното Православие в Украйна, РПЦвУ избра пътя на изключването и самоизолацията, заявявайки, че „само ние сме истински православни християни, а другите не са“.

Всъщност след 2018 г. Руската Църква в Украйна и нейният клир не могат да останат в Украйна от гледна точка на Свещените Канони, защото оглавяващият РПЦвУ Онуфрий (Березовски), който е Руски Митрополит в Киев, не спазва Праксиса на Вселенската Патриаршия от 1683 г. В този документ се посочва, че киевските митрополити е трябвало първо да споменават името на Вселенския Патриарх, тъй като те продължават да бъдат част от Вселенската Патриаршия, но това условие е нарушено и по-късно напълно забравено. Така от XVII век Киевската Митрополия скъсва своите отношения с Майката Църква, Вселенска Патриаршия в пълно нарушение на Свещените Канони, попадайки под контрола (и узурпацията – Бел. прев.) на Московската Патриаршия. Сега това скъсване на отношенията в РПЦвУ го наричат „истинска църква“, а всички останали, последвали Томоса за автокефалия ги наричат „неканонични“.

В Украйна има само една църква с дълга и славна история –Украинската Православна Църква, която днес се оглавява от Негово Блаженство Митрополит Онуфрий. Църква, която остава вярна на църковните Канони, на православната вяра“, лъжливо и уверено заявява Митрополит Антоний (Паканич).

Но отдадеността към Свещените Канони не може да бъде тяхното нарушаване, а славната история на РПЦвУ не може да започва от времето на Свети Княз Владимир, освен формално. Поради факта, че РПЦвУ е потомък на онези, които предадоха собствената си Майка Константинополска Църква и своя Предстоятел, тя не може да води началото си Покръстването на Рус-Украйна. Най-много да приемем, че нейното създаване започва от края на XVII век, когато постепенно киевските йерарси започват да забравят, че на територията на съвременна Украйна не е съществувала никога Московската Патриаршия, а само Киевската Митрополия на Вселенската Патриаршия.

Между другото, в Синтагмата (Конституцията – Бел. прев.) на Пилип Орлик от 1710 г. е посочено, че една от задачите на казаците е да останат верни на православната вяра и на Константинополската Майка Църква: „Трябва да се положат всички усилия, за да се гарантира, че православната вяра на източното изповедание, под подчинението на Свещения Апостолски Престол на Константинопол, ще бъде утвърдена завинаги и чрез увеличаване на възхваляването на Бога, на светите църкви и просперитета в науката сред освободените синове“.

Конституцията на Пилип Орлик датира от 1710 г. и дори тогава се признава, че Киевската Митрополия трябва да бъде върната в Престола на Константинопол, както е било дотогава. Това е било планирано да бъде направено след освобождението на Киев от московските окупатори.

…след освобождението на Отечеството от московското иго, трябва да придобие първоначалната свещеническа власт в столицата на Апостолическия Константинопол, за да може чрез нея да се възстановят отношенията и послушанието на чедата към гореспоменатия Апостолически Константинополски Престол“, се казва в първия параграф на Конституцията на Орлик.

Трябва да се отбележи, че говорим за възстановяване на изначалната власт на Вселенската Патриаршия, което означава, че преди периода на Руина в Украйна (1657 – 1687) е действала Киевска Митрополия на Вселенската Патриаршия. Възниква въпросът, ако преди 1686 г. е съществувала Киевската Митрополия на Вселенската Патриаршия, тогава откъде се е появила Руската Православна Църква в Украйна? Както писахме по-горе, става въпрос именно за епископите и духовенството, които предадоха своя Предстоятел, Вселенския Патриарх и преминаха под контрола на Москва.

След като днес имаме една Украйна, свободна от Кремъл, ние трябва да изпълним волята на Пилип Орлик и неговата Конституция, особено след като от 07 януари 2019 г. имаме наша поместна Автокефална Православна Църква на Украйна, независима от никого, освен от Господа Бога.

Източник: df.news

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal