Начало » Новини » Светът » Послание на Вселенския Патриарх за опазването на околната среда по случай Новата Църковна Година | 01.09.2021

Послание на Вселенския Патриарх за опазването на околната среда по случай Новата Църковна Година | 01.09.2021

In other languages: ELENFRIT ESPT RORUSUAFITR – ID – KO – DE


Прот. номер 539

† ВАРТОЛОМЕЙ

ПО МИЛОСТ БОЖИЯ АРХИЕПИСКОП НА КОНСТАНТИНОПОЛ –

НОВИЯ РИМ И ВСЕЛЕНСКИ ПАТРИАРХ

С ЦЯЛОТО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ЦЪРКВАТА ДА Е БЛАГОДАТ, МИР И МИЛОСТ

ОТ СЪЗДАТЕЛЯ НА ЦЯЛОТО ТВОРЕНИЕ

ГОСПОДА И БОГ НАШ ИИСУС ХРИСТОС

Честни братя и обични в Господа чеда,

Празникът на Индикта (новата църковна година, 1 септември), който е официален ден на молитва за околната среда, и тази година заварва човечеството изправено пред сериозни климатични феномени, вследствие на прогресиращото изменение на климата, унищожителните наводнения и пожари по цялата планета, а още и пред пандемията от коронавируса с нейните социални и икономически последици.

Фактът, че ограничителните мерки на движението и налагането граници на индустриалното производство доведоха до понижаване на замърсяванията и излъчването на газове, е още един показателен пример за взаимовръзката на всичко в света и за взаимодействието на всички страни от живота една с друга. Отново бе преоткрито, че екологичните инициативи на Вселенската патриаршия, като проекция на богословието и литургичното предание на Църквата, са в съгласие с уверенията на науката и с препоръките, от страна на експертите, за предприемане на многостранни действия относно опазването чистотата на околната среда.

Ние се молим за бързото преодоляване на последиците от здравно-икономическата криза и за свише просветлението на управляващите навсякъде по света, така че те да не се връщат към онези принципи на организация на икономическия живот, на производство и консумация и изтощителна експлоатация  на природните ресурси, които бяха в сила преди пандемията. Предмет на искрената молитва на наше Смирение е прекратяването на разпространяване на псевдонаучните схващания за някаква скрита опасност във ваксините срещу коронавируса Covid-19, на клеветите срещу специалистите и на неспиращото подценяване на сериозността на тази болест. За съжаление, подобни схващания се разпространяват и относно климатичните промени, причините им и унищожителните им последици. Реалността обаче е съвсем различна и е нужно да се подходи към нея с отговорност, съдействие и единомислие в постигане на общата мечта.

Не е обяснимо да се бездейства, когато виждаме големите предизвикателства, стоящи пред съвременния човешкия род. Безразличието към страдащия ни ближен и към погубването на „твърде доброто“ Творение е обида към Бога и подминаване на заповедите Му. Там, където има уважение към творението и действена любов към „възлюбения от Бога“ човек, там присъства и Сам Бог.

След Светия и Велик Събор (Крит, 2016 г.) Вселенската патриаршия, съгласно духа и решенията му, определи официална комисия от богослови, която да изготви текст относно последиците от вярата ни в обществото и относно социалната мисия и свидетелство на Православната Църква в съвременния свят. В този текст, който бе одобрен за публикуване от нашия Свят и Свещен Синод и носи заглавието „За живота в света. Социалната нравственост в Православната Църква“, се отбелязва следното: „Църквата поощрява верните да са благодарни за научните открития и да приемат дори онези от тях, които вероятно ще ги задължат да преразгледат вижданията си за историята и контекста на световната действителност. Желанието за научно познание произхожда от същия източник, от който и нашата вяра, стремяща се да навлиза колкото се може по-надълбоко в Божието тайнство“. (§ 71).

Светата Христова Велика Църква дебело акцентира на неразделността на опазването на околната среда и хуманната грижа за ближния. Колкото екозащитното поведение, толкова и признаването свещеността на човешката личност са „литургия след Литургията“, т.е. живи измерения на евхаристийната реалност в Църквата. Църковният живот е действено уважение към творението, както и място и начин за проявление на личностната култура и взаимопомощ.

Честнейши братя и възлюбени чеда,    

В този труден период, предприемането на инициативи за ограничаване на пандемията е основен пастирски дълг за Църквата. Категорична нравствена повеля е също подкрепата за цялостно пристъпване към ваксинация срещу коронавируса, преди всичко на най-бедните от народа, по думите Господни: „доколкото сте сторили това на едного от тия Мои най-малки братя, Мене сте го сторили“ (Мат. 25:40). Длъжни сме да се обичаме един друг „както Христос обикна нас“ (Ефес. 5:2) и да бъдем „свещеници“ на създанието, като го опазваме и обработваме с внимание и грижа, поднасяйки този преценен дар на Божията благодат с благодарност на Твореца на всичко.

Накрая, от все сърце ви пожелавам благословена, здрава и плодотворна Нова църковна година и призовавам над вас ходатайството на Пресветата Преблажена Богородица, благодатта и милостта на Господа и Спасител наш Иисус Христос, Комуто да бъде слава и власт в безкрайните векове. Амин!

1 септември 2021 г.

+ Константинополски ВАРТОЛОМЕЙ

горещ молител пред Бога за всички вас

Το Μήνυμα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την εορτή της Ινδίκτου (1 Σεπτεμβρίου 2021). Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην προσευχή υπέρ της Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος.

Posted by Ecumenical Patriarchate on Monday, August 30, 2021

Източник: Οικουμενικό Πατριαρχείο | Ecumenical Patriarchate

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal