Полша атакува германската съдебна система заради глоба за християно-талибанска хомофобска статия


Полша обвини германската съдебна система, че излага на риск европейските стандарти, след като съдът в Кьолн глоби полски богослов за статия, описваща гейовете в католическото духовенство като „паразити“, съобщава европейската редакция на изданието Politico.

Съдът наложи наказание от 4800 евро на Дариуш Око, професор по консервативна теология в Краков, за подбуждане към омраза заради статията, написана в германско списание за предполагаемото хомосексуално влияние във Ватикана.

В коментари за германската информационна агенция DPA, публикувани в неделя, заместник-министърът на правосъдието на Полша Марчин Романовски заяви, че вижда „тенденции срещу свободата в германската система за правна защита“.

„Налагането на глоба за научна дейност представлява заплаха за основните свободи и европейските стандарти“, категоричен бе Романовски.

Самата Полша е подложена на силни критики от институции на ЕС и международни експерти за реформи, които се смятат за подкопаващи независимостта на съдебната власт и върховенството на закона. Полските власти също бяха изправени пред международно осъждане за коментари срещу ЛГБТИ общността и обявиха части от страната за зони, свободни от „идеологията й“.

Архитектът на тези „свободни зони“, консервативният католически правен институт „Ордо Юрис“, също защити Око. В изявление институтът заяви, че статията има за цел да „инициира академична дискусия“.

В статия на Око, публикувана по-рано тази година, „За необходимостта от ограничаване на хомосексуалните клики в църквата“, авторът нарече хомосексуалните духовниците „ракова язва“ и характеризира правата на гейовете като „хомо ерес“.

Мюнхенският свещеник Волфганг Ф. Роте подаде жалба срещу Око, което доведе до съдебно решение. Според Рот не трябва да има място за такава омраза и подбуждане в Католическата църква, предаде ZDF.

Окръжният съд в Кьолн потвърди глобата на уебсайта Katholisch.de. Говорител на съда заяви, че вече е подадена жалба, което означава, че делото сега вероятно ще бъде предмет на съдебен процес.

Източник: focus-news.net

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal