Начало » Новини » Мнения » ПОЗОРНО: Руският Митрополит в Бориспил Антоний Паканич иска Всеправославен събор да обяви Вселенския Патриарх за „еретик“

ПОЗОРНО: Руският Митрополит в Бориспил Антоний Паканич иска Всеправославен събор да обяви Вселенския Патриарх за „еретик“

In other languages: UA – EL


Руското църковно присъствие в Украйна смята, че съборният разум на цялата Вселенска Църква трябва да оцени действията на Вселенския Патриарх, по-специално, за да определи дали той е еретик.

Това заяви в интервю за pravoslavie.ru руският Митрополит в Бориспил Антоний (Паканич), според на руското църковно присъствие в Украйна (РЦПвУ), във връзка с посещението на Вселенския Патриарх в Украйна.

Запитан дали Патриарх Вартоломей е еретик и дали трябва да се вземе съборно решение, Паканич отговори: „Насърчаването от Фанар на концепцията за „първи без равни“ и неговото преминаване към уния с Рим повдига много трудни и основателни въпроси. Според мен съборният разум на цялата ни Вселенска Църква не само може, но и трябва да даде оценка с подходящите действия“.

Той също така заяви, че „процесите, инициирани от Патриарх Вартоломей, вече de facto са унищожили общоправославното единство и са довели до разделение на православните църкви“.

Пред очите ни се формира напълно различен модел на световно Православие, в който централното място е подготвено за „източния папа“ с безпрецедентни правомощия и привилегии. Съвсем очевидно е, че успешното стартиране на този модел неизбежно ще доведе до дълбоки промени в други области от живота на Църквата, по-специално, в областта на основите на православната вяра“, заявия скандалният Митрополит Антоний Паканич.

Той също така смята, че „готовността на поместните църкви да защитават чистотата на вярата излиза на преден план“.

Вече е ясно, че приключението на Патриарх Вартоломей в Украйна и неговите последици надхвърля далеч спора за юрисдикция над определена територия. И тук възобновяването на активната дейност на „аманския формат“ може да играе ролята, в границите на чието функциониране е необходимо да се разгледат съответните въпроси в цялата им дълбочина и острота“, предава religionpravda.com.ua

Цинизмът на този руски епископ минава всякакви граници на общоприето поведение на един църковник. С цел да се хареса на своите господари в Кремъл, дори надминава по наглост, безочие и цинизъм хулителя на всичко Маестро Митрополит Иларион Алфеев.

Епископ, намиращ се в еклисиологична ерес, който отрича решенията на Вселенските събори, който дори отрича съществуването на Майката Църква, без никакъв свян говори за събор, който да обяви Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей за „еретик“.

Първо, свикването на какъвто и да е Събор, председателстване и ръководенето му е предоставено единствено и само на Вселенския Патриарх.

Второ, поместна Църква като Московската, прекъснала общението си с Майката Църква, която е нейният източник на апостолско приемство и благодат, намираща се в еклисиологична ерес и само заради любовта на Майката Църква все още не ѝ е наложена схизма, която заслужава, не може да коментира и да отрича каквито и да е права и привилегии, дадени на Майката Църква от Вселенските събори, които за Москва за отживелица!

Трето, свиканата през миналата година от Йерусалимския Патриарх парасинагога в Аман, няма никаква каноническа стойност, както и последващи такива вбъдеще. В такъв вид сборище на нечистивци могат да участват само нечистивци и епископи, с еклисиологично еретическо мислене и най-вече алчни за пари, които Москва им дава.

В случай, не евентуално свиканата от Москва чрез Йерусалимската Патриаршия парасинагога, която ще има за цел да обяви Вселенския Патриарх за „еретик“, а евентуалното решение на Майката Църква за свикване на Събор и обявяването на Московската Патриаршия за схизматична организация, а нейните епископи и за еретици, тъй като изповядват и разпространяват най-различни ереси в последните години.

Бог да пази Православната Католическа Църква от московските ереси!

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal