Начало » Новини » Светът » Переяславският Митрополит Александър заедно с монаси от Света Гора отслужиха Божествена Литургия в Спасо-Преображенския Храм в Теремки, Киев | VIDEO & СНИМКИ

Переяславският Митрополит Александър заедно с монаси от Света Гора отслужиха Божествена Литургия в Спасо-Преображенския Храм в Теремки, Киев | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: UA – EL


Днес на 23 август 2021, Високопреосвещеният Переяславско-Вишневски Митрополит г-н Александър (Драбинко) заедно с духовенството на Переяславско-Вишневската Епархия отслужиха Божествената Литургия в Преображенския Катедрален Храм в кв. Теремки, Киев.

С Митрополита съслужиха и монаси от атонските монастири Пантократор и Ксенофонт, включително Игумена на Монастира Пантократор Негово Високопреподобие Архимандрит Гавриил и йеромонах Лука, иконописец от Монастира Ксенофонт, който калиграфиса Томоса за автокефалията на Православната Църква на Украйна, както и иконата на Свети Великомъченик Георги за Спасо-Преображениския Храм.

След богослужението Митрополит Александър се обърна към присъстващите с думите: „Благодаря на братята от Атон за радостта, която донесоха с присъствието си. Тяхната помощ и духовна подкрепа, която те предоставиха през 2018 г., се превърнаха в много силна подкрепа за нашата млада и в същото време хилядолетна поместна Православна Църква. Дълбок поклон за това, което сте направили и правите за нашата Света Църква“.

Ръководителят на енорийския съвет г-н Игор Лисов заяви следното: „Много съм ви благодарен, че показахте на целия свят, че това не е грешка и че нашата Църква се е превърнала в единствената канонична Църква в Украйна. Смелото решение, взето от Патриарха – даде надежда на целия украински народ да изгради своето бъдеще“.

Митрополит Александър и ктиторът на Катедралния Храм връчиха на братята от Атон нагръдни кръстове и награди от холдинга „Лико“ като спомен от богослужението в Храма.

От своя страна, Игуменът на Монастира Пантократор, отец Гавриил каза: „Ние сме много щастливи да бъдем днес в Украйна и да споделим празника, който тя отбелязва тези дни, и да сме тук в Катедралата Преображение Господне. Виждаме растеж, духовен напредък и духовният път, изминат за две години. Всичко това е благодарение на Патриарх Вартоломей, който не обърна внимание на трудностите, но мислеше духовно и даде автокефалия на вашата Църква. Радостно е, че можем да имаме евхаристийно общение от един Потир. Най-важното нещо за всички нас е да чувстваме единство в Христа”.

Като подарък на Митрополит Александър отец Гавриил подари икона на Пресвета Богородица. Същата икона беше подарена и на Игор Владимирович Лисов. Изображението е копие на древно Евангелие, което се пази в Свещената Обител.

Йеромонах Лука от Монастира Ксенофонт също се обърна към присъстващите с думите: „На тази Литургия почувствахме единството на Светия Дух. За първи път съм в тази катедрала, но всичко тук ми е познато. Искам Господ да благослови тази Църква и да ни даде единство и любов, за да запазим единството на Украинската Църква, Вселенската Патриаршия и Атон. Имаме нужда от това, постоянно се молим за вас“. От Игумена на Монастира Ксенофонт Архимандрит Алелский, отец Лука подари на Митрополит Александър посох, а г-н Игор Владимирович икона на Пресвета Богородица Одигитрия.

Обобщавайки, Игор Лисов спомена, че самото посещение на Атон го вдъхнови да построи храм в чест на Преображение Господне.

След обща снимка близо до паметника на блаженопочившия Киевския Митрополит Владимир, бе отслужена Заупокойна Литургия за гореспоменатия архипастир.

Тук може да видите всичко от посещението на Вселенския Патриарх в Украйна.

Източник: Переяславсько-Вишневська єпархія Православної Церкви України

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal