Патриаршеска Божествена Литургия в Монастира Панагия Сумела край Трапезунд, Понт | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: ELTR EN


Днес в неделя на 15 август 2021, в Патриаршеския Монастир на Пресвета Богородица (Панагия) Сумела беше отслужена Патриаршеска Божествена Литургия, възглавена от Негово Божествено Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей в съслужение с Високопреосвещените Митрополити Старци на Халкидона г-н Емануил и на Филаделфия г-н Мелитон.

На богослужението присъстваха стотици вярващи православни християни от Турция, Гърция, Кипър, Украйна, Грузия, Русия и Румъния при спазване на всички мерки срещу разпространението на коронавируса.

Сред присъстващите имаше видни членове на гръцките понтийски организации, както от Гърция, така и от различни части на света. За съжаление, председателят на Панпонтийската федерация на Гърция г-н Георгиос Варитимиадис не присъства на Божествената Литургия, тъй като в петък беше задържан от турските власти на летището в Константинопол в абсолютно нарушение на международното право. Турските власти забраниха дори да се свърже с Генералното гръцкото консулство в Града, както и да бъде посетен от служител на консулството.

Гръцкото външно министърство изпрати протестна нота срещу задържането и забраната на служител от Генералното консулство на Гърция в Града да го посети. Турция обяви г-н Георгиос Варитимиадис за persona non grata и за лице, опасно за националната сигурност на странта.

Стотиците хиляди понтийски гърци в този район виждат надежда и подкрепа в председателите на тези панпонтийски организации за запазването на тяхното етническо гръцко самосъзнание, език и православна вяра.

Гръцкият футболист Анастасиос Бакасетас, който играе за Трабзонспор също съчаства в Божествената Литургия и се причасти от Светия Потир с Тялото и Кръвта Христови.

Вселенският Патриарх беше изключително развълнуван от това, че най-после след 5 години реставрационни и консервационни дейности в Свещената Обител, превърната от турското правителство в музей и туристическа атракция, ще може отново да служи, макар един път годишно.

Той благодари на президента Ердоган и в частнот на министъра на културата и туризма на Турция г-н Мехмет Ерсой за укрепването на монастира.

Той благодари и по-конкретно за укрепването на застрашаващите монастира скали, които са над него и можеха всеки момент да се срутят върху комплекса.

Вселенският Патриарх Вартоломей се обърна към всички понтийски гърци, които живеят в Понт, Гърция и по целия свят (общо над 4 млн. души) с думите: „Благодаря на Бога, че изпълних и това си обещание към вас, към всички понтийци да мога да служа през тази година в Монастира Панагия Сумела“.

Днес православните гърци християни в Понт, повечето криптохристияни ще имат възможност свободно да посещават монастира, намиращ се в понтийската планина Мела, известна като Сумела.

Posted by Ecumenical Patriarchate on Sunday, August 15, 2021

Източник: pontosnews.gr & haberler.com

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal