Патриарх Вартоломей: Всички ние във Фанар, включително и аз, сме ваксинирани


В навечерието на посещението си в Киев, Вселенският Патриарх Вартоломей даде ексклузивно интервю (20.08.2021) за Укрінформ, което преведохме на български език специално за читателите на Doxologia Infonews.

Освен за друго, в интервюто става въпрос и за коронавируса и борбата с него.

Следва извадка по тези теми.

* * *

– Световната общност се бори активно с коронавируса. В православния свят има противници на ваксинацията, носенето на маски и поддържането на социална дистанция. Какво е отношението на Майката Църква към ваксинацията? Ваксинирани ли сте Вие ​​и Вашето близко обкръжение?

– Настоящата огромна здравна криза засяга и православните християни, също както и останалата част от човечеството. Разбира се, ние сме съдени според отношението ни към пандемията и борбата за справянето с нея. Отхвърлянето на ваксинацията и предпазните мерки е нерационално и не се основава на теологични или научни критерии. Още от самото начало заявих в енциклика, че пандемията застрашава нашите вярващи, но не и нашата вяра. Вярно е, че сред жертвите на този вирус има голям брой вярващи, които са отказвали да спазват мерките за защита. Следователно е неприемливо в лицето на толкова много жертви и толкова страдание, някои хора да отричат ​​реалността на пандемията, или да пропагандират конспиративни теории. За съжаление, отношението на такива хора разкрива едно безразличие към ближния. И все пак, всичко, което противоречи на заповедта да обичаме ближния си, не може да бъде наречено Божия воля. Константинополската Църква призовава вярващите да се консултират с лекарите си и според техните указания да бъдат ваксинирани. Естествено, всички ние във Фанар, включително и аз, сме ваксинирани.

– Коронавирусът причини голям брой смъртни случаи. Неочаквано много от нас изпитаха внезапна загуба или разболяване на близки. Какво съветвате хората да направят, за да се изправят духовно?

– Не за първи път Църквата се сблъсква с пандемия. Във всеки случай отговор е бил и е – молитва и спазване на предвидените мерки. Днес науката доказва, че може бързо и ефективно да открива решения. Разбира се, има и ограничения за научното познание; но доколкото науката служи на човечеството, тя е Божия благословия. С благодарност приемаме този божествен дар – науката. Ние имаме дълг към учените, които за толкова кратък период от време разработиха ваксините, които ни предпазват от усложненията на коронавируса. Нещо повече, ние благодарим на медицинския и сестринския персонал по целия свят, който работи ежедневно, за да спаси нашите близки, които се борят с COVID-19. Знам, че лекарите и медицинските сестри в Украйна също се стремят с всичките си ресурси да спасяват болните. Поздравяваме ги, благославяме ги и ги уверяваме, че те са в нашите молитви, за да може нашият Спасител Христос да подпомогне тяхната работа. Освен това, всеки ден се молим Бог да дари покой на душите на жертвите на тази пандемия, както и утеха на техните семейства.

Вижте пълния текст на интервюто с Вселенския Патриарх Вартоломей

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal