Начало » Новини » България » Парламентарната комисия за контрол над службите реши: НСО няма да охранява Българския Патриарх

Парламентарната комисия за контрол над службите реши: НСО няма да охранява Българския Патриарх

Снимката е с илюстративна цел.


27.08.2021

Шефовете на НСО и ДАР бяха изслушани в парламентарната комисия за контрол на службите заради предстоящите промени в закона, които ограничават ползването на държавни гардове и транспорт за висшите чиновници. Двата законопроекта са на „Има такъв народ“ (ИТН) и на Николай Хаджигенов от „Изправи се! Ние идваме“ (ИБГНИ).

Становището на НСО по законопроектите е да се въведе възможност при заплаха патриарх Неофит да бъде охраняван от НСО. Сега той ползва транспорт от службата. Според Николай Хаджигенов църквата може да си позволи да си наеме охрана, пише „24 часа“. След закритото изслушване в залата, началникът на НСО Емил Тонев заяви, че в службата „не работят чантаджии и хора, които разхождат кучета“, както държавните гардове бяха известни вминалото.

На заседанието е станало ясно, че бившият премиер Бойко Борисов е охраняван от НСО заради застрашеност. Част от информацията за това е била от Държавната агенция „Разузнаване“, чийто председател Антоан Генчев също беше излушан при закрити врата.

НСО няма да охранява и главния прокурор, президентската администрация и съпругата на президента, съобщава СЕГА. Промените бяха приети след тричасови дебати. Обсъждането не премина без пререкания, като в ябълка на раздора се превърна това дали патриархът трябва да има охрана. „Как патриархът е важен за националната сигурност. Каква част от националната сигурност е той. Източното православие ще спре да съществува ли? За радост на всички и най-вече на българския данъкоплатец специализиран транспорт или охрана на религиозен водач просто намирам за безобразие това“, каза Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

Повечето от депутатите от другите парламентарни групи обаче се обявиха срещу тезата на Хаджигенов. „Очакват се вълни на тероризъм. В основата на съвременния тероризъм има много силна религиозна вълна, поради което този тип религиозни ръководители са по-застрашени от обикновените граждани“, обяви от своя страна Николай Радулов от ИТН. „Искам да ви предупредя нещо. Може веднъж на 20-30 години да се случи нещо непредвидено и тогава ще си задаваме въпроси защо сме съкратили, ограничили и така нататък“, каза Атанас Атанасов от „Демократична България“.

„В нашата Конституция, г-н Хаджигенов единствено православното вероизповедание е споменато като традиционна религия в Република България. Не смятам, че това особено би затруднило НСО“, посочи и Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС. Позиция изрази и шефът на НСО. „Аз предлагам да се обмисли възможността да има възможност този човек да бъде охраняван. Православието е религията в Конституцията. Оттам нататък считам, че патриархът е символ на държавата. Но след като вие го приемате по друг начин гласувайте го и го махнете“, каза ген. Емил Тонев пред депутатите.

Председателят на Народното събрание Ива Митева във второ поредно заседание се обяви за ограничаване на дейността на НСО. „Смятам, че службата е Национална служба за охрана, а не е транспортна фирма. Затова няма нужда администрацията на президента да ползва НСО”, коментира тя. „Не мога да се съглася с реплики, че хората в НСО са чатаджии, водачи на кучета и не знам какви още са определенията. Преди време може и да е било така, но сега ви гарантирам, че не е. Да не казвам, че въобще не е така”, каза началникът на НСО Емил Тонев.

„Бихме могли да окастрим НСО много. Както виждате не го правим. Оценяваме политическата обстановка не само у нас, но и по света. Считам, че освобождаването на човешки и финансов ресурс ще позволи на НСО да обучи по-добре служителите си, да ги тренира по-добре, да им закупи по-съвременна екипировка”, посочи Николай Хаджигенов. „Аз също категорично не съм съгласна НСО да се ползва като транспортна фирма и тя да бъде свързана с обиколки по магазини, покупки и всичко останало. Нещо, което наблюдавахме в последните няколко години”, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Двата проектозакона тепърва ще претърпят още промени между двете им разглеждания в Народното събрание. По време на заседанието на комисията беше изслушан и новият шеф на разузнаването Антоан Гечев и това отново по течмата за охраната от НСО. Очаквано е станало дума за това, че бившият премиер Бойко Борисов се пази по сигнал на разузнаването. Това стана известно още през 2013 г. Сега депутати обявиха, че е несериозно за такива данни, като тези за бившият министър председател, да се поставя лична охрана.

Източник: actualno.com

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal