Папа Франциск дари ковид апаратура за Есватини

Медицинският материал е предназначен за католическата болница „Добрия пастир“ в Ситеки в южноафриканския щат, за да може най -добре да се пребори с пандемията. За дарението епископа на Манзини, монсеньор Хосе Луис Понсе де Леон, благодари на папата за активната и ръководна роля в тази трудна фаза от живота на човечеството.

The photo is for illustrative purposes only.


Два преносими белодробни вентилатора, десет кутии с хирургически маски и десет маски N95 и някои пулсоксиметри: това е дарението от папа Франциск за католическата болница „Добрият пастир“ в Ситеки, в Есватини, за да може най-добре да се пребори с пандемията от Covid -19. Новината беше съобщена на 11 август от епископа на Манзини, монсеньор Жозе Луис Понсе де Леон, който в личния си блог написа: „От началото на тази пандемия, която засегна целия свят, папа Франциск пое активна и ръководна роля“, както „чрез преустановяването на генералните аудиенции“, така и „ призовавайки света към молитва“. Монсеньор дьо Леон припомня по-специално „Statio Orbis“, предстоятелствана от папата, напълно сам, на площад „Свети Петър“ на 27 март 2020 г .: „Това беше образът на свят, преживяващ изолация – обясни епископът на Манзини – но в същото време образът на пастир, който стои близо до стадото си”.

Молитва, ваксини и солидарност

След това, когато ваксините станаха достъпни – добавя прелатът – папата „се ваксинира и призова света да направи същото, определяйки ваксинацията не само животоспасяваща, но и етичен избор“. Освен това, каза монсеньор дьо Леон, папата многократно припомня необходимостта от „универсален достъп до ваксините“, настоявайки за „временно спиране на правата на интелектуална собственост“. Следователно „молитвата, ваксините и солидарността“ бяха инструментите, използвани от Светия отец срещу пандемията, подчертава епископът: указания, за които „сме му дълбоко благодарни – добавя той – както и за материалите, които ни бяха дарени“.

„В този момент – заключва епископът на Манзини – идват на ум думите на Исус в края на притчата за Добрия самарянин, тоест „Иди и направи същото“. Примерът на папа Франциск всъщност не е само за религиозните водачи, но и за всички нас: като днешни „добри самаряни“, ние сме призовани да се молим, да зачитаме протоколите срещу Covid, да се ваксинираме, да насърчаваме другите да направят същото и да подкрепим нуждаещите се“. Накрая епископът отправя благословията си за всички здравни работници и лекари от католическата болница в Ситеки.

Към днешна дата в Есватини има над 34 хиляди случая на коронавирус с над 900 смъртни случая. През януари, с експлозията на т. нар. „Южноафрикански вариант“ на вируса, ограничителните мерки срещу заразата влязоха в сила за две седмици, което доведе до преустановяването на литургиите с участието на народа. Междувременно кампанията за ваксинация протича бавно: към днешна дата само малко над 7 % от населението е получило двойна доза серум.

Източник: vaticannews.va

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal