Отец Виктор Мартиненко от ПЦУ: Атонските монаси разбиват стереотипите, налагани с години за тях от постсъветската църковна практика

In other languages: EL


Отец Виктор Мартиненко, свещеник на Православната Църква на Украйна, сподели на своята Facebook страницата впечатленията си от общуването със светогорските монаси, посетили Украйна през последните дни.

Той най-вече говори за налаганите с десетилетия от Московската Патриаршия неправилни и тестогръди стереотипи за живота, битието и мисленето на монасите в Атон. След края на Божествената Литургия в Преображенския Катедрален Храм в кв. Теремки, Киев, гостите от Атон направиха една дълга беседа с клирици от Переяславско-Вишневската Епархия на ПЦУ и вярващи християни от енорията на катедралата. Именно тази беседа с тях, донякъде шокира вярващите украинци, тъй като разбраха, че дълги години Московската Патриаршия ги е лъгала и заблуждавала за истинското лице на атонските монаси.

Припомняме, че едновременно с Вселенския Патриарх в Украйна пристигнаха и монаси от Атон. В тяхната делегация бяха Игуменът на Монастира Пантократор Архимандрит Гавриил, йеромонах Лука от Монастира Ксенофонт – иконописецът, калиграфисал Томоса за автокефалия, йеромонах Никита от Пантократор, който написа известната брошура „Цялата истина за украинския църковен въпрос“ и йеродякон Теодосий от Ксенофонт.

Отец Виктор написа, че има честта и радостта да служи с монасите от Атон на две литургии, да бъде на тяхната среща с енориаши, да говори с тях на дадения в тяхна чест обяд, а после дори и да пие кафе с тях.

Ето какво написа по този въпрос отец Виктор Мартиненко:

«„Ще ви кажа – те разбиват стереотипите, разработени от нашата постсъветска църковна практика. Тя беше на няколко десетилетия в опит на съзерцаването на някои „старци“, „молитвеници“ и „монаси“, които най-вече са евтина реконструкция и ролеви игри.

„Старецът от манастира“, на когото сме свикнали, трябва да е груб, неподреден и с лека глупост. Той „брои“ всички отдясно и отляво. За всичко – късата рокля на детето, маникюр или без кърпа. Неспазване на пости или недостатъчен брой казани молитви.

„Старецът“ знае отговорите на всички въпроси. Без изключение. От правителството до позите в секса. Бабите и дядовците с деменция вещаят за възпитанието на децата, браковете и вредата от медицината. Видеоклиповете с тези глупости имат милиони гледания и за да го чуят на живо, хората отиват на тълпи до най-отдалечените монастири.

Познавайки такава народна любов и нейната доходност при „старците“, някои свещеници режат, давайки наоколо „благословии“ и изисквайки покорност.

Ето защо, отдавна съм предпазлив към всякакви „духовници“ и „старци“.

И така, това, което видях, ме изненада и изуми! Съвсем адекватни, приятелски настроени, светли и радостни хора са гостите монаси от Атон. Искрено, непринудено скромни в поведението си, деликатни и учтиви в общуването.

Виждал съм архимандрити, игумени на големи монастири, които са накичени хиляди пъти повече, отколкото е старецът Гавриил, Игумен на Пантократор. Той ги няма! Той има усмивка. И скромно казва „благодаря“. Той носи обикновен гръден кръст и сам си оправя одеждите след службата.

Тези монаси не поучаваха и не разобличаваха никого, а се усмихваха приятелски, щастливо се снимаха с всички и скромно отговаряха на въпроси.

И тук също трябва да ви кажа. Някой попита за календари, преминаване или не преминаване към новия стил. „Този въпрос е от компетентността на църковните архиереи. Ние сме монаси, нашата работа е да се молим“, отговори Старецът Гавриил. Същото и за ваксините: „Това е въпрос на медицината, а ние сме монаси и се молим“.

Охо! „Вие ли сте точно атонски монаси?“ – си мислех. А какво да кажем за конспиративните теории и масоните, антиекуменизма и борбата с баркодовете? Току-що свикнах с факта, че основната „монашеска дейност“ това са молитвите.

Някой попита за духовния живот, как да бъдем спасени и да спазваме Божиите заповеди. Е, мисля, че вече ще чуя препоръки колко часа да се молим и какви канони с акатисти да четем. Не познах! „Основната добродетел е любовта, а основното, с което можем да угодим на Бога, е любов и служене на ближния“, отговори атонският монах. „А в молитвата основното е искреността, а не количеството молитви“, добави той. Ето отговорите.

Знам, че на Атон, както навсякъде, има различни хора. Има както фанатици, така и привърженици на „руската мяра“. Въпреки това, именно тези монаси и общуването с тях ми направиха силно, светло и изключително добро впечатление. За спомен от тази дискусия получих автографа на отец Лука в моя служебник и броеница от Стареца Гавриил, която вдруги ден ще дам на познат монах.

Ще се видим на Света гора, отци – братя!», написа свещеникът от Православната Църква на Украйна.

Тук може да видите всичко от посещението на Вселенския Патриарх в Украйна.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal