Отбелязаха Деня Ашуре пред Джумая джамия в Пловдив | VIDEO & СНИМКИ


Денят Ашуре се проведе днес до сградата на Джумая Джамия, от чието настоятелство бяха домакини на събитието. Празникът на солидарността, както се нарича от мюсюлманската общност, се чества на 10-ия ден от месец Мухарем и почита няколко важни за всички авраамически религии събития.

Ахмед Пехливан, председател на джамийското настоятелство на Джумая джамия, разказа.

„Ашурето е ястието на мира, то включва в себе си всички вкусове на всички общности“.

Отбелязването на Деня Ашуре, е повод за сплотяване на цялото човечество и се счита за обща ценност на всички основни религии. Затова и на официалното откриване присъстваха представители на еврейската, мюсюлманската и католическата общности.

Светлозар Калев, председателят на организацията на евреите „Шалом“ – Пловдив, каза че Пловдив е градът, в който толерантността вирее най-добре.

„През целия си живот в града се срещаме с хора от различни общности и успяваме да живеем заедно без никакви проблеми“.

На този ден се чества краят на Потопа и акостирането на Ноевия ковчег. В този ден Адам (или Адем) е изведен от Рая, когато среща отново Ева. Денят „Ашуре“ се свързва още и със спасяването на евреите от Египет. Тогава те нямат какво да ядат и получават повеля от Всевишния всеки да събере , каквото намери и от това да направят гозба. Така в тази гозба има боб, нахут, захар, жито, мляко, а днес ние я познаваме като ашуре.

Човекът направил ашурето за събитието – Цветелина Христова, разказва какво още има в него.

„Сушени смокини, кайсии, кокос, стафиди, шам фъстък, абсолютно всичко има в едно ашуре, това е сладостта му“.

Официалният старт на събитието беше направено с чаша Шербет и реч на Ведад Ахмед, председател на висшия мюсюлмански съвет.

„Този празник е важен за всички религиозни общности и представлява събития, които са предопределили вярата на много хора по света. Важно е всички да сме солидарни и единни в този прекрасен свят“.

След речите на официалните лица, сред които бяха областния управител на област Пловдив Ангел Стоев, Красимир Асенов, заместник кмет на район Северен, представители на фондация Заедно и общински съветници, започна и ритуалът на единствения българския дервиш Вели Васил Тасков.

Той изигра характерният за дервишите танц, като в рамките на 10 минути насъбралата се тълпа гледаше в транс изпълнението му. Движенията в кръг с характерните бели дрехи омагьосаха публиката.

Секунди след като приключи ритуала Дервиш Вели Васил Тасков описа емоциите си така.

„Усещането е за една празнота. Докато дервишът се върти той започва да усеща как егото му, азът, се разтваря. Докато публиката наблюдава дервишът тя може да усети точно това“.

Честването на празника “Ашуре” завърши с дългоочакваното раздаване на десерта. Стотици граждани имаха шанса да опитат от приготвенияпред тях кулинарен шедьовър. За минути голямата тенджера с горещо ашуре остана пуста, а сладки усмивки се наблюдаваха в немалък радиус около Джумая Джамия.

Източник: bnr.bg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal