Начало » Новини » България » ООН предупреждава за необратими последици от предизвиканите от човека климатични промени

ООН предупреждава за необратими последици от предизвиканите от човека климатични промени


ООН публикува мащабен доклад за изменението на климата. Докладът е „Червен код за човечеството“ по думите на генералния секретар на организацията Антониу Гутериш. В него се констатира, че последните пет години са най-горещите от почти два века. Съществува обаче надежда, че значителни съкращения на емисии на парникови газове могат да стабилизират покачващите се температури.

Унищожителното въздействие на човечеството върху климата е безспорен факт, казват учените в ключовия доклад.Той е първото научно изследване на климатичните промени от 2013-та година насам.Изготвен е от междуправителствения панел за изменения на климата към ООН.

„Безспорно е, че човешките дейности предизвикват промени в климата и правят екстремното време по-често и по-ясно изразено. Докладът показва, че климатичните промени влияят върху всеки район от нашата планета. И накрая, той обяснява, че за ограничаване на глобалното затопляне ще е необходимо силно, бързо, устойчиво намаляване на емисиите на въглероден диоксид и други парникови газове“, каза председателят на Панела по климатични промени Хьо Сънг Лий.

Авторите на доклада твърдят, че е възможно морското равнище да се покачи с два метра до края на столетието. Това е в резултат на затоплянето на океаните и топенето на ледовете.

Освен това докладът установява, че:

Температура на повърхността на Земята между 2011-2020-та е с малко над градус по-висока от периода 1850-та – 1900-та година.

Последните пет години са най-горещите от 1850-та година насам.

Темпът на покачване на морското равнище се е увеличил почти три пъти в сравнение с периода 1901-ва -1971-ва година.

„Почти сигурно“ е, че екстремните горещини са станали по-чести и по-интензивни, докато студените явления са станали по-редки и по-слаби.

Ако обединим сили, можем да предотвратим климатична катастрофа, докладът показва, че няма време за забавяне и извинения, обобщава генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Следващата ключова международна среща за климата е през ноември в Глазгоу.

Източник: bntnews.bg

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal