Начало » Новини » България » Обвиняват отец Стоян Ковачев от село Голямо Белово в неразрешен ремонт на възрожденски храм, паметник на културата | VIDEO

Обвиняват отец Стоян Ковачев от село Голямо Белово в неразрешен ремонт на възрожденски храм, паметник на културата | VIDEO


Община Белово се обърна към Министерството на културата с молба за съдействие за опазването на църквата „Свети Георги” в село Голямо Белово (Пловдивска Митрополия), която е архитектурно-художествен паметник с национално обявен в ДВ бр.61 от 1978 г.

Това съобщиха от Историческия музей в Белово, цитирани от „Фокус“. В молбата се посочва, че свещеникът към храма, отец Стоян Ковачев, редовно извършва нарушения. В момента е започнал ремонт на църквата, като е изхвърлил стасидите (столовете за богомолци) и се готви да смени оригиналната подова настилка. Освен това са свалени полилеите на храма и са заменени с нови.

„Опитите ни да го спрем са неуспешни, въпреки многократните разговори и предупреждения той продължава и ще нанесе непоправими щети на паметника”, се казва също в молбата.

От Община Белово са категорични, че трябва да бъдат предприети необходимите действия за спиране на закононарушението.

Според църковен настоятел от храма обаче, твърденията не били верни.

Църквата „Свети Георги“ е най-старата църква в Пазарджишка околия.

Вижте повече по темата в следващия репортаж

От Doxologia Infonews смятаме, че е недопустимо при такава ситуация свещеникът да се крие и да не излиза с лицето си пред камерите, а да праща църковен настоятел възрастна жена, която да го представлява.

Източник: kmeta.bg, telemedia.bg

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal