На 21 август 2021 Вселенският Патриарх ще бъде официално посрещнат в Златовърхия Катедрален Храм на Свети Архангел Михаил в Киев

In other languages: UAEL – EN


Официалното посрещане на Негово Божествено Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей I ще се състои на 21 август 2021 от 10:00 часа. Церемонията по посрещането и благодарствената молитва (Доксология) ще продължат в Златовърхия Катедрален Храм на Свети Архангел Михаил в Киев. Оттам поканиха вярващите, които желаят да се присъединят към това велико събитие.

Цялата поместна Православна Църква на Украйна очаква с нетърпение посещението на Вселенския Патриарх Вартоломей в Украйна. Преди почти три години Предстоятелят на Православната Църква на Украйна Негово Блаженство Митрополит Епифаний получи от Негово Всеветейшество исторически документ – Томоса за автокефалия, който възстанови справедливостта и потвърди духовната независимост на Украинската Църква. Символично е, че тазгодишното посещение на Вселенския Патриарх Вартоломей съвпада с 30-годишнината от възстановяването на независимостта на Украйна.

Каним вярващите заедно с нас да се срещнат с Вселенския Патриарх, първия сред равни, и в обща молитва да изразим нашата благодарност към Господа. В края на краищата, благодарение на твърдата позиция на Негово Всесветейшество, днес Украинската Православна Църква има равни права с другите поместни църкви по света, а украинският народ може да се моли в своята родна църква на родния си език“, се казва в прессъобщението, публикувано на Facebook страницата на Православната Църква на Украйна (ПЦУ).

ПЦУ моли средствата за масова информация да подадат заявка за акредитация, за да отразят посещението на Патриарх Вартоломей в Украйна на следния линк. Акредитацията ще продължи до 21:00 часа на 19 август.

  • 21 август 9:30 ч. – полагане на цветя на „Паметната стена на загиналите защитници на Украйна“ и на мемориала на жертвите на Голодомора;
  • 21 август 10:00 ч. – Официално посрещане на Вселенския Патриарх и благодарствена молитва (Доксология) в ЗЗлатовърхия Катедрален Храм на Свети Архангел Михаил в Киев;
  • 22 август 9:00 ч. – Божествена Литургия в Катедралния Храм на Света София, възглавена от двамата Предстоятели – Негово Всесветейшество Вселенски Патриарх Вартоломей и Негово Блаженство Митрополита на Киев и на цяла Украйна Епифаний.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal