Надгробен паметник за мистериозно умрелия айтоски свещеник Ромил Негозов. Прокуратурата и Сливенска Митрополия продължават да укриват всякаква информация за обстоятелствата около смъртта му


Изработиха и монтираха надгробен паметник за мистериозно умрелия айтоски свещеник Ромил Негозов. Снимки от преобразения гроб са публикувани във фейсбук групата на енорията Свети Великомъченик Димитрий Солунски, гр. Айтос.

Същевременно от Прокуратурата и Сливенска Митрополия продължават да отказват да предоставят каквато и да е информация за мистериозната смърт на отец Ромил.

От Doxologia Infonews имаме съмнения, че Прокуратурата е подложена на натиск от страна на Сливенска Митрополия, за да не дава никаква информация при какви обстоятелства е настъпила смъртта на свещеника.

Важно е да се припомни, че Негозов беше открит на 21 август 2020 обесен в гориста местност между селата Вресово и Череша. Тялото му бе намерено от горски служители с помощта на следово куче и Специализираните полицейски сили.

И до днес, поради прикриването на информация от страна на Прокуратурата съвместно със Сливенска Митрополия, въпросителните остават. А именно: самоубил ли се е отец Ромил, или е убит?

Ако съдим по това, че Сливенският Митрополит Йоаникий благослови на своя Викарен Епископ Иеротей да отслужи Изходно последование за Негозов, можем да предположим, че свещеникът не се е самоубил, а е убит. Изходно последование беше отслужено на 23 август 2020, а такова категорично не се полага за самоубийци (ВАЖНО: Тук не става въпрос за погребение, а за Опело. Разбира се, че всеки един покойник трябва да бъде погребан).

Но като се има предвид, че в Българската Патриаршия и нейните митрополии непрекъснато лъжат, мамят, подменят и укриват информация по различни „неудобни“ за тях въпроси, и като се има предвид, че масово нарушават Свещените Канони и Устава на БПЦ, то тогава не можем да използваме отслуженото Изходно последование като потвърждение за версията „убийство“.

Версията „убийство“ по никакъв начин не се връзва с информацията по случая, с която разполагаме към момента, а именно, че: а) по тялото на Негозов не са открити следи от насилие; б) излъгал е, че отива на кръщене в Руен, каквото въобще не е било записвано; в) че по пътя за Руен се е отклонил вляво към Вресово, продължил е към Череша, отклонил се е по черния път и там в храстите е намерил своя край. Ако тази информация е единствената по случая, то това не говори за убийство.

Но все пак, ако Негозов е убит, как Сливенският Митрополит Йоаникий ще оправдае тежкото нарушение на Свещените Канони, които казват, че за самоубиец не се полага отслужване на Опело, а камо ли за клирик…

Ако отец Ромил е убит, какво ще каже Сливенският Митрополит Йоаникий за своя убит свещеник? Защо е убит? С какво може да се занимава един православен свещеник и как може да си навлече врагове-убийци в XXI век в европейска държава, където няма религиозни размирици, няма преследване на свещеници и т.н., и където всеки гражданин може свободно да изповядва своето вероизповедание. Не всеки ден, не всеки месец, не всяка година Българската Църква оплаква свещеник починал вследствие на убийство или на самоубийство. И в такъв случай Сливенска Митрополия кого ще обвини? Или ще каже, че отец Ромил е мъченик за вярата, убит от мюсюлмани, защото е строил храмове и е служил в райони с концентрирано мюсюлманско население (което реално живее в мир и разбирателство с християнското население)? И по този начин Сливенска Митрополия да въвежда в заблуждение религиозно неграмотните българи и същевременно да създава религиозно напрежение между християни и мюсюлмани, обвинявайки последните, че са виновни за смъртта на отец Ромил?

Ако пък отец Ромил се е самоубил (независимо дали по собствено желание, или по принуда, или от страх, отчаяние, освен ако не е при умопомрачение), тогава какво право има Сливенска Митрополия да нарушава Свещените Канони и в абсолютен разрез с тях да разрешава отслужването на Опело на самоубил се свещеник? В цялата Българска Православна Църква и в целия православен свят никъде не се разрешава Опело на самоубиец. В Българската Църква по принцип духовниците отказват да опяват самоубийци. Но в случая се оказва, че щом самоубийците са свещеници, тогава можем да погазим Канона и да отслужим Опело? Тоест, можем да успокоим всички свещеници в България, които са на ръба на отчаянието си, че ако случайно се самоубият, БПЦ ще допусне Опело за тях и те ще намерят Божия утеха, въпреки че Светите Отци казват за самоубийците, че те са се отрекли от Бога, замествайки Го с дявола, като разобличават духовниците, които искат да служат опела на самоубийци така: „О, йерею! И самоубийците е имал предвид Христос, когато е казал в Евангелието: който похули Духа Светаго, за него прошка не ще има вовеки, а виновен ще е за вечно осъждане, (Марк. 3:28). Църквата е заповядала и е постановила да не се извършват молитви за самоубийци. Йерею, помни: цялата сила на злото направлява сатаната за тези, които извършват поменаване на самоубийци. За самоубийците полза няма, а за теб – огромна вреда. Ти ли си по-милосърден от Бога? За какво свидетелстваш на дело и молиш Господа и в молитвата говориш: ето, аз съм по-милосърден от Тебе. Лъжливо милосърдие! И затова Бог допуска дявола да завладее и душата и тялото ти.

Припомняме нещо много важно! Разследващият казуса прокурор Георги Чинев заяви на 25 август 2020 следното:

Правим всичко по силите си. Наличните към момента доказателствени източници потвърждават тезата за самоубийство. Знам колко на пръв поглед е парадоксално християнин и свещенослужител да посегне на живота си, но няма никакви обективни факти, които да сочат за намесата на друго лице върху телесната неприкосновеност на отец Ромил. Няма доказателства за оказана съпротива от него, както и доказателства за насилствени действия срещу него. Ще проверим всички версии максимално подробно и детайлно.

Повече материали по темата (снимки, видеа, анализи, коментари, заключения и др.) – тук.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal