Московският Патриарх Кирил Гундяев нарече посещението на Вселенския Патриарх в Киев „греховно и необяснимо, подкопаващо световното Православие“

In other languages: EL – UA – RUS 


Посещението на Вселенския Патриарх Вартоломей в Украйна е „греховен и необясним акт, който подкопава единството на Православието“, каза Патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил Гундяев (агент на КГБ и ФСБ) в събота, 28 август 2021, по време на секуларизираната си и политизирана проповед по случай празника Успение на Пресвета Богородица (по юлианския календар) в Катедралата на Христос Спасител.

Кирил Гундяев счита успешното посещение на Вселенския Патриарх в Киев за „греховно и необяснимо посещение на Константинополския Патриарх в Киев и съслужението му с разколниците“.

Основното доказателство за посещението на Вселенския Патриарх в Киев, според неговия московски колега, е „това, че Христовата Църква извървява своя най-труден път“. В тази връзка Гундяев изрази „надежда за способността в личния си живот да преодолее греха и неправдата и да се стреми към спасение“. За да постави началото на това най-малкото трябва да спре да се занимава с контрабанда на цигари, да се вози в собствени яхти, хеликоптери, самолети и луксозни лимузини, да не живее в палати от злото и да спре да общува със службите, олигарси, престъпници, мафиоти, масони и безбожници. Останалото зависи от съкрушението на неговото сърце, доколко той има желание да преодолее греха в личния си жовот, както самият той заявява.

Нека Пречистата Богородица да помогне за запазването на единството на православните църкви, разкъсани днес от силите на злото. И ние знаем какво се случва днес във Вселенското Православие, как тези сили, използвайки най-трудната ситуация в Украйна, се опитват да нарушат единството на Православната Църква, като успяват в нещо от това. И пример за това е греховното и необяснимо посещение на Константинополския Патриарх в Киев и съслужението му с разколниците. И това събитие за пореден път ни свидетелства за най-трудния път, по който върви Христовата Църква“, каза Гундяев. Пълният текст на проповедта е публикуван от patriarchia.ru.

Кирил Гундяев създава уникални словосъчетания като „греховно посещение“. Едно посещение не може да бъде нито греховно, нито безгреховно. Sui generis извършването на грях не може да бъде предпоставка от посещение в една страна. Греховете са определени в Светата Църква, макар и неизчерпателно, което не е нужно, но такова словосъчетание не съществува. Греховете са следствие от личния акт, действие, помисъл на един човек.

Московският Патриарх продължава да използва протестантската еретическа московска еклисиология за многоглавие и много православни църкви. Крайно време е Гундяев да развере, че Православната Църква е ЕДНА. Една Православна Църква в различен брой поместни нейни изпълнения.

Приппмняме, че Негово Всеветейшество Вселенският Патриарх Вартоломей посети Киев и взе участие в честването на Деня на независимостта на Украйна. Той се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски, министър-председателя на страната Денис Шмигал, председателя на Върховната Рада Дмитро Разумков, Киевския Митрополит Епифаний, архиреи и клирици от Православната Църква на Украйна, членовете на Върховния религиозен съвет на Украйна, редица политици, академици, обществени, известни украинци и много вярващи християни. Патриарх Ватоломей заедно с предстоятеля на Православната Църква на Украйна Митрополит Епифаний отслужиха Божествена Литургия в Катедралния Храм на Свети Архангел Михаил, Златовърх Монастир.

По време на посещението си Руското църковно присъствие в Украйна (Руска Църква в Украйна), заедно с руския олигарх с украинско гражданство Вадим Новински, организираха платен протест срещу Вселенския Патриарх, но без резултат! Милиони украинци – православни, гръкокатолици, римокатолици, мюсюлмани, евреи и други, приветстваха Патриарх Вартоломей в Украйна.

Дори предстоятелят на Украинската Гръкокатолическа Църква Митрополит Святослав Шевчук заяви, че Вселенската Патриаршия е Майка Църква и на неговата църква, отделила се от Киевската Митрополия през 16 век.

Вселенският Патриарх винаги може да бъде поканен в Украйна и той винаги ще бъде посрещнат от милиони православни дори и неправославни, за разлика от агента на КГБ и атеиста Московски Патриарх Кирил Гундяев. Той не може да посети Украйна. Вместо да клевети Патриарх Вартоломей, Кирил Гундяев трябва да започне да спазва Свещените Канони, които очевидно не са на страната на секуларизираната и политизирана Московска Църква.

Ръководството на Московската Църква така и не разбра, че Църквата се управлява въз основа на Свещените Канони и вековните църковни традиции, а не чрез политика, пари, подкупи, измами, заплахи, извършване на престъпления и разпространяване на фалшива информация и откровени лъжи срещу Майката Църква, Вселенската Патриаршия.

Снимка: Архив

Тук може да видите всичко от посещението на Вселенския Патриарх в Украйна.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal